Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak se u Bruxellesu sastao s belgijskim ministrom Reyndersom

index

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Bruxellesu sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i europskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom s kojim je razgovarao o EU integracijama BiH, regionalnoj suradnji i bilateralnim odnosima.

Sastanak je dio ministrovih diplomatskih aktivnosti koje imaju za cilj osiguranje afirmativne podrške zemalja članica Europske unije Bosni i Hercegovini u dobivanju statusa zemlje kandidata za članstvo do kraja 2017. godine.

Ministar Crnadak je na sastanku istaknuo da je BiH opredijeljena da nastavi aktivnosti na prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostavi efikasnog mehanizma koordinacije, te dodao da je ispunjeno više od jedne trećine svih predviđenih aktivnosti iz Reformske agende 2015.-2018.

Crnadak je naglasio da je veliki doprinos regionalnoj suradnji dao Berlinski proces (Connectivity Agenda) i informirao o tijeku priprema prijedloga projekata za slijedeću konferenciju u okviru Berlinskog procesa koja je planirana za 4. srpanj 2016. godine u Parizu.

Rekao je da postoje velika očekivanja od predstojećeg Samita u Parizu jer je potrebno da se, osim političke i diplomatske podrške zemljama zapadnog Balkana, nastavi i s infrastrukturnom i financijskom podrškom.

U razgovorima o bilateralnim odnosima dvojice ministara bilo je riječi o razvoju ekonomske suradnje, razmjeni iskustava i stručnih savjeta po pitanju mehanizma koordinacije.

Sagovornici su izrazili nadu da će u što skorijem vremenu doći do potpisivanja Sporazuma o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i tereta između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Belgije.

Ministar Reynders je naglasio da Kraljevina Belgija daje podršku Bosni i Hercegovini u procesu EU integracija i da se zalaže za jače prisustvo Europske unije u BiH.

Pozdravio je napredak ostvaren u BiH u proteklih godinu dana i dodao da BiH treba iskoristi ovaj trenutak i nastaviti s reformskim procesima, te ubrzati rad na rješavanju mnogih pitanja.

Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije dobri i da nema otvorenih pitanja. U prethodnom periodu je uspostavljena dinamika susreta na ministarskom nivou, kako kroz posjete tako i na marginama multilateralnih skupova, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.