Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Pitanja rješavati u institucijama BiH, one ne smiju biti privatizovane

BiH

crnadak malta press (1)
Foto: I. Kralj

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da očekuje kako će se u narednom periodu sva pitanja u BiH rješavati u institucijama i da, kako je kazao, one neće biti uzurpirane i privatizovane.

Crnadak je nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Republike Malte Georgeom Williamom Vellom kratko komentarisao najavljeno podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

“Očekujem da se sve u BiH dešava u istitucijama, očekujem da se ne dešava više da se institucije uzurpiraju i privatizuju jer i ja i PDP u kojem sam ja potpredjednik želimo mir i stabilnost u regionu, ekonomske reforme, borbu protiv korupcije i brzi evropski put BiH, i najveći smo zagovornici toga ali ećemo da dozvoliti nikome da nam oduzima naše pravo i nadležnosti”, rekao je Crnadak.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je podnošenje zahtjeva za reviziju presude koju je Međunarodni sud pravde u Hagu donio 2007. godine. Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH svojom odlukom iz oktobra 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije i dalo Softiću generalnu punomoć da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde i da poduzima sve pravne radnje.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ona je prihvaćena 1996. godine i to po jednoj tački kојa sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine i predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši sud UN-a definisao pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Međutim, za genocid ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali je smatra odgovornom da je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje.

Rok za podnošenje aplikacije za pokretanje revizije presude je 26. februar ove godine.