Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fra Mile Babić: Pravda zahtijeva otkrivanje pune istine o prošlim događajima

BiH

Fra Mile Babic

U svjetlu pravde i istine za sve žive i mrtve treba gledati na zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. To je primarno i humanističko gledište – kazao je Feni fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Neka pravni stručnjaci rade svoj posao, dodao je, a državne institucije nemaju nikakva razloga to bojkotirati, jer je njihova obveza služiti pravdi i zakonima koji se moraju stalno usklađivati s pravdom.

Naime, pojasnio je fra Mile, u zapadnoj političkoj filozofiji počevši od Platona i Aristotela pa preko Kanta i sve do Johna Rawlsa i Otfrieda Höffea temeljni princip koji treba vladati u političkoj zajednici (državi) jest pravda. Država mora služiti pravdi, a mač kao simbol državne moći mora biti u službi pravde.

Uime pravde kao temeljnoga principa i mjerila, naveo je, treba odbaciti svaki pravni i državni pozitivizam, koji brani svaki postojeći poredak, i politički anarhizam, koji odbacuje svaki poredak.

Država (sve državne institucije) i svi građani (svi mi ljudi kao moralna i politička bića) moramo služiti pravdi. Pravdu dugujemo svima obespravljenima, osobito onima koji su ubijeni bez sudske presude i dokazane krivnje, onima nad kojima je počinjen zločin. I ubijenim ljudima treba se posthumno dogoditi pravda i to vrijedi od Sofoklove Antigone pa do danas – naveo je.

Da bi se pravda dogodila svima, istakao je, potrebno je otkriti što se uistinu dogodilo, tj. obznaniti istinu, dakle, utvrditi istinu o ulozi tadašnjega režima Republike Srbije u genocidu nad Bošnjacima.

– Državne institucije koje ne služe pravdi čine postojanje države besmislenim i državu pretvaraju u „razbojničku rulju“ (sv. Augustin). Pravda je naš dug, naša neukidiva obveza prema obespravljenima, tj. prema žrtvama, a ta pravda zahtijeva otkrivanje pune istine o prošlim događajima – smatra fra Mile Babić.

Samo suočavanjem s istinom o vlastitoj prošlosti, naglasio je, možemo se osloboditi od robovanja svojoj zloj prošlosti. To je jedini put izbavljenja od moralnoga posrnuća.