Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak: Tražiću podršku Njemačke za ekonomske i socijalne reforme

BiH

crnadak

BiH će tražiti podršku za ekonomske i socijalne reforme od Njemačke, izjavio je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak danas u Banjaluci na konferenciji za novinare povodom sutrašnje posjete Berlinu.

Crnadak je istakao da je sutrašnja posjeta i sastanak s Frank-Walterom Steinmeierom, njemačkim ministrom inostranih poslova, jedan od najvažnijih bilateralni spoljnopolitičkih događaja u posljednje vrijeme.

“U Njemačku nosim tri poruke. Želim da kažem da BiH ima konsenzus oko svoje evropske budućnosti, da članstvo u Evropskoj uniji žele sva tri naroda, oba entiteta i da smo spremni da reformišemo društvo da ga učinimo efikasnijim i pravednijim. Naš program reformi je, prije svega, okrenut ekonomiji. Nezaposlenost, beznadežnost, ogroman broj mladih koji žele da idu i izgubljena vjera u bolju budućnost je ono što mi želimo da promjenimo i ovo je nešto što žele svi bez obzira da li žive u Banjaluci, Mostaru ili Sarajevu. Tražićemo podršku za ove ekonomske i socijalne reforme ponovo i od naših partnera u Berlinu”, kazao je Crnadak.

Prema njegovim riječima druga poruka je “da smo svjesni u BiH da je nemoguće provesti reforme i približiti se EU bez ozbiljne borbe protiv korupcije”.

“BiH je jedina evropska zemlja koja nema ni jedan jedini slučaj visoke korupcije koji je procesuiran i koji je došao na sud i to ubija u pojam ovaj narod koji više ne vjeruje da će bilo ko bilo kada odgovarati za nešto što je pogriješio vršeći javnu funkciju. Ovaj Savjet ministara je spreman, ne da provodimo političke progone, nego da stvorimo ozbiljne uslove, političku atmosferu, ambijent u kojem pravosuđe može ovaj posao da radi”, istakao je Crnadak.

Rekao je i da će iskoristiti priliku da se Steinmeieru zahvali zato što je Njemačka jedna od ključnih zemalja koje su doprinjele novom evropskom pristupu prema BiH, koji je BiH dao i političku i finansijsku podršku i što je najvažnije – uvažio ustavnu strukturu BiH.

“Naš evropski put i naše reforme nisu moguće bez jasne uloge Republike Srpske, Federacije BiH, jer je veliki posao u narednim mjesecima i godinama upravo na entitetima i vrlo je važno da evropski pristup koji sada imamo ostane takav i ubuduće, da uvaži ono što je posao i nadležnost BiH, entiteta, kantona i tako dalje”, rekao je on i dodao da će sutrašnju posjetu, kao čovjek koji dolazi iz Banjaluke, Republike Srpske, iskoristiti da obezbjedi dodatnu vidljivost i prepoznatljivost za RS.

Govoreći o konferenciji na visokom nivou koja se održava u četvrtak u Luksemburgu o istočnomediteranskoj i zapadnobalkanskoj ruti migranata, istakao je da očekuje da se posebna pažnja posveti zemljama pod pritiskom i zemljama tranzita, te da se nada da će imati priliku da vidi jedinstven odgovor Evrope na krizu.

Na pitanje novinara da li je Savez za promjene spreman za sastanak sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS o političkoj situaciji u ovom entitetu, Crnadak je istakao da nikad nisu ni odbijali razgovore.

“Ovo etiketiranje nas kao izdajnika mora prestati jer u suprotnom poziv na sastanak nije iskren”, rekao je on i dodao da još nisu dobili poziv za sastanak parlamentarnih stranaka u RS koji je Dodik najavio za petak.

U vezi najava posebne sjednice Narodne skupštine RS o navodnoj izdaji Saveza za promjene u državnim institucijama rekao je da “haos koji je stvorio SNSD mora prestati što prije”.

“Ovo što radi vlada RS i SNSD sa besmislenim, često vrlo ličnim i rekao bih prljavim napadima je nešto što najviše šteti RS. Moje kolege iz Saveza za promjene i ja smo u Sarajevu predstavnici srpskog naroda i predstavnici RS i ništa nismo uradili i ništa nećemo uraditi što je protiv interesa RS”, rekao je Crnadak i apelovao da se prekine ovo stanje i da svako radi svoj posao.