Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak u Beču: BiH je potpuno posvećena ispunjavanju obaveza u okviru OSCE-a

crnadak – osce

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, danas je u Beču učestvovao na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova OSCE-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz MVP-a BiH navode da je tokom sastanka Crnadak učestvovao na plenarnom zasjedanju pod nazivom “Izgradnja povjerenja kroz dijalog i saradnju“, na kojem je u sklopu izlaganja istakao značaj saradnje i dijalog zemalja članica OSCE-a na svim nivoima, te je naglasio da je BiH u potpunosti posvećena ispunjavanju svojih obaveza u okviru OSCE-a i da je aktivna na državnom i međunarodnom nivou kada je u pitanju doprinos mjerama globalne prevencije u borbi protiv terorizma.

Crnadak je naglasio da je potrebno da OSCE prevaziđe unutrašnje probleme koji su se manifestovali kroz predugačku raspravu o budžetu i nemogućnosti postizanja dogovora o imenovanju na četiri najviše pozicije u strukturi. Prema njemu, OSCE je organizacija koja ima specijalnu odgovornost za mir, bezbjednost i stabilnost u Evropi.

Dodaje se da je u drugom dijelu sastanka ministar vanjskih poslova BiH učestvovao u radu okruglog stola pod nazivom “Prevencija nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja dovodi do terorizma“.

Crnadak se na marginama neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova OSCE-a sastao sa mađarskim kolego Peterom Szijjartom. Glavne teme sastanka bile su što snažnija podrška Mađarske i Višegradske gupe naporima BiH da početkom 2018. godine zvanično postane kandidat za punopravnog člana Evropske unije, kao i podrška aktiviranju MAP-a za BiH do kraja 2017. godine.