BiH

Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak u New Yorku: BiH ostaje član koalicije protiv ISIL-a i terorizma

01/12/2019

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak posjetio je juče Memorijalni centar 11. septembra u New Yorku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak posjetio je Memorijalni centar 11. septembra i sjedište Eparhije istočnoameričke srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz Kabineta za odnose sa javnošću ministra vanjskih poslova BiH.

”Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak posjetio je juče Memorijalni centar 11. septembra u New Yorku. Odajući počast žrtvama terorističkog napada iz septembra 2001. godine, ministar je potvrdio da će BiH i u narednom periodu ostati pouzdan član Globalne koalicije protiv Islamske države (ISIL-a) i drugih oblika međunarodnog terorizma”, piše u saopštenju za javnost iz MVP BiH, u kojem dodaju:

”Ministar Crnadak je ovom prilikom izrazio i saučešće ovotjednom terorističkom napadu u Londonu i ponovio da su vlasti na svim nivoima u BiH opredijeljene za kontinuirano i odlučno djelovanje protiv svih oblika terorizma”.

Crnadak juče je posjetio i Eparhiju biskupije Istočnoameričke srpske pravoslavne crkve u Njujorku i razgovarao sa vladikom Irinejom. Razgovarali su o aktivnostima Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama.

”Tema razgovora bila je važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma za RS, te budući odnosi RS-a i Srbije sa Washingtonom. Vladika Irinej upoznao je ministra Crnadka o rekonstrukciji Kongresne crkve Svetog Save koja je izgorjela u požaru 2016. godine. Nastavljajući posjetu Sjedinjenim Državama, planira se sastanak Crnadak s predstavnicima State Departmenta i održati govor na godišnjem forumu Međunarodne demokratske unije u Washingtonu, tijekom panela o pitanjima migracija”, istakli su iz Crnatkovog kabineta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.