Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanik PDP-a

Crnadak u NSRS-u: Mazalica, nosi to! Ako je ovo važno, što nije došao Dodik?

crnadak yt

“Rasprava počinje navodnim sukobom SDA i SNSD. Narode, odbacite sve što slušate kad se ove dvije stranke svađaju. To je prevara”

Raspravom o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS (VSTSRS), danas je u Banjoj Luci nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

Nacrtom zakona predviđeno je osnivanje VSTSRS, koji bi, između ostalog, imao nadležnosti za izbor sudija i tužilaca u tom entitetu, te uključuje organizaciju, rad i druge nadležnosti i ovlaštenja.

U dosadašnjem toku rasprave u kojoj su, između ostalih, učestvovali poslanici Igor Crnadak, Dušica Šolaja, Goran Selak, Nedeljko Glamočak i Jelena Trivić, iskazano je nezadovoljstvo zbog neuvažavanja ranijih zaključaka NSRS, te činjenice da Vlada RS nije povukla suglasnost na Sporazum o VSTS-u BiH.

Najeksplicitnija bila je poslanica Jelena Trivić (PDP), kritički se osvrnuvši na djelovanje aktuelne vlasti, te istaknuvši kako ne želi da učestvuje u lažima, predstavama, farsama…

Iskazala je sumnju da sve ima neku drugu pozadinu, te potcrtala važnost jačanja dijaloga kao puta za rješavanje svih otvorenih pitanja.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a je direktno prozvao predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, entitetsku predsjednicu Željku Cvijanović, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da su se prepali posljedica usvajanja zakona o VSTV-u RS-a, te su svu odgovornost prebacili na poslanike u Narodnoj skupštini.

– Ova rasprava je objedinila sve što je negativno u ovoj vlasti. Rasprava počinje navodnim sukobom SDA i SNSD. Narode, odbacite sve što slušate kad se ove dvije stranke svađaju. To je prevara. Ja sam za i PDP je, da imamo svoj VSTS i da budemo nezavisna republika. Ako to može. Ako to ne može i ako je sve ovo vaša prevara onda nismo za to, rekao je Crnadak kazavši da ovaj zakon treba zvati Mazalicin zakon.

– Svi su pobjegli. Zašto je prekršen zaključak da se zadužuje Vlada RS da pripremi i uputi NSRS ovaj zakon. A ovo je prijedlog poslanika. Bojite se odgovornosti. I tražili ste da se zaduže za ovo poslanici jer imaju imunitet. A ako se već bojite recite čega se bojite. Ako radite zakonitu, poštenu stvar čega se bojite. Danas ne bi bilo RS da su se Srbi ponašali kukavički kao ova Vlada. Ako je ovo toliko važan zakon zašto nije došao Milorad Dodik da stane za ovu govornicu i da ga predloži pa neka i usput izvrijeđa nas. Gdje je predsjednica RS, gdje je predsjednik Vlade, gdje je ministar pravde? Ne, Mazalica nosi to. Neka se na njega sruši sve što ne treba. To nije ljudski i prvi put stojim uz Mazalicu, rekao je Crnadak.