Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar inostranih poslova BiH

Crnadak: Vjerujem da će 2019. biti godina kandidatskog statusa

igor crnadak

Istakao je da glavni prioritet u 2019. godini, mora da bude ekonomski napredak i zaustavljanje odlaska mladih iz BIH

Iskreno vjerujem da će 2019. biti godina kandidatskog statusa i da svi koji obavljaju bilo koju odgovornu funkciju treba da rade na tome, izjavio je danas Igor Crnadak, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, govoreći o odnosu BiH i Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kandidatski status nije nešto što treba političkim partijama, važan je zbog velikih privilegija, pristupa fondovima i može da donese ekonomske benefite za sve ljude u BIH”, rekao je Crnadak.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, govoreći o prethodnoj godini, rekao je da su izbori privukli najviše pažnje i pokazali “da smo daleko od istinske demokratije i trebaju nam hitne izmjene izbornog zakonodavstva”.

“Važno je, ne za političke partije nego za narod, da dođe do izmjena izbornog zakona i zato je to prioritet za vlasti u ovoj godini – za razvoj demokratije u BiH”, kazao je on.

Istakao je da glavni prioritet u 2019. godini, mora da bude ekonomski napredak i zaustavljanje odlaska mladih iz BIH te da je potrebno više investicija, reformskih zahvata, efikasnije pravosuđe i mnogo više rezultata u borbi protiv korupcije.

Na temu regionalne saradnje, jednom od prioriteta, rekao je da je za njen napredak potrebno “ukidanje srednjevjekovnih taksi koje su uvele vlasti u Prištini”.

“2019. godina će biti veoma zanimljiva kada je u pitanju odnos BiH i NATO, naš interes je da imamo partnerstvo s NATO-om. Očigledno je da će se o prvom godišnjem programu MAP-a odlučivati na Savjetu ministara BiH kada dođe novi saziv”, rekao je Crnadak i dodao da oni koji su se obavezali u prošlosti sada ne mogu da se prave da obaveze ne postoje.

Odgovarajući na pitanja novinara o pismu poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsjedništvu BiH, Crnadak je rekao da su SAD garant Dejtonskog sporazuma i za nas je važno da imamo jaku vezu s Vašingtonom.

Rekao je i da je ubistvo Davida Dragičevića i djelovanje grupe “Pravda za Davida” u protekloj godini pokazalo da ne postoji pravna država.

“Nemate nigdje da se deset mjeseci hiljade ljudi okuplja i još nema odgovora na to”, rekao je Crnadak i dodao da je posebno dramatično i loše po ugled svih onih koji žive ovdje što se policija 25. decembra pojavila na Trgu Krajine te da je za mir porodice i društva od ogromne važnosti da se ovaj slučaj riješi što prije.