“Crni bombarder” zaslužan za upad FUP-a u zgradu Općine Drvar

BiH

crni bombarder

Grupa građana koja je osnovala divlju radiostanicu „Crni Bombarder“ insistirala je na rješavanju kriminalnih afera koje već godinama potresaju Drvar. U programu tog radija svakodnevno je izvještavano o pljački narodnih dobara i njenim glavnim akterima.

Naime, radiju „Slobodni Drvar“ Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) zabranila je 11. augusta rad zbog prijave općinskih funkcionera s načelnikom Stevicom Lukačem (SNSD) na čelu.

Grupa građana ispoštovala je tu odluku, uklonivši radiostanicu s postojeće lokacije, ali borba se nastavila kroz otvoreno sedmično bombardiranje „Crnog bombardera“ iz drvarske ilegale. Povlače se u šumu i odatle na frekvenciji 107,1 megaherc razotkrivaju kriminal i korupciju lokalnih političkih moćnika.

RAK je zabranio naš rad, ali mi se moramo boriti za ovu djecu. Tako da će se s brda, ali neće nikada saznati odakle, čuti glas razuma i istine sve dok politički moćnici ne završe na političkoj deponiji. Izdržat ćemo dok nas snijeg ne istjera. Ili dok nas demon ne otjera. Nećemo odustati, nema predaje

U svojim nastojanjima, čine se, su i uspjeli, pošto su jučer pripadnici Federalne uprave policije (FUP) upali u prostorije Općine Drvar odakle su izuzeli dokumentaciju vezanu za kaznene prijave podnesene protiv načelnika Lukača.

Ovaj je radio trn u oku lokalnom SNSD-u, koji na sve načine pokušava spriječiti njegov rad, ali niko ne zna gdje je radiostanica.

Akteri i saradnici ovog radija progonjeni su od vlasti zbog svog djelovanja.

Živana Sabljić, njen sin David i Milan Mišo Balaban su okosnica, kako kažu, slobodne riječi Drvara u ruhu „Crnog bombardera“. Spakuju radiopostaju u terenac, agregat i svake sedmice neka nova šuma, neko novo brdo.

Ne zanima ih nacionalistička retorika, ne zanimaju ih političke pozicije, zanimaju ih životi običnih Drvarčana. Svake srijede i nedjelje u popodnevnim satima, s brda iz okolice Drvara preko radioprijemnika emitira se sarkastično obojena surova realnost ovog gradića.

Priča se o svemu: od zdravstva, obrazovanja, represije institucija, kriminala, krađe, korupcije do nepotizma.

Jedan od istaknutijih članova ekipe radija Milan Balaban u svojim emisijama razotkriva ono što većina građana Drvara zna, ali do sada niko nije imao petlje da na vidjelo iznese ova nedjela moćnika iz lokalne vlasti.

– RAK je zabranio naš rad, ali mi se moramo boriti za ovu djecu. Tako da će se s brda, ali neće nikada saznati odakle, čuti glas razuma i istine sve dok politički moćnici ne završe na političkoj deponiji. Izdržat ćemo dok nas snijeg ne istjera. Ili dok nas demon ne otjera. Nećemo odustati, nema predaje – kazao je Balaban.