Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crveni krst: Vlasti da odgovore na potrebe porodica nestalih osoba u BiH

BiH

nestale

Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK) organizator je dvije radionice vezane za nestale osobe koje se ove sedmice održavaju u Banjaluci, a na kojima prisustvuje preko 60 predstavnika udruženja porodica nestalih osoba, akademskih radnika i studenata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom radnog sastanka sa predstavnicima udruženja u protekla dva dana napravljen je osvrt na rad iz 2017. godine. U fokusu je bilo 18 projekata psihosocijalne podrške podržanih od strane MKCK-a, od kojih je imalo korist 5.033 člana porodica nestalih. MKCK je predstavnicima udruženja predstavio svoju petogodišnju strategiju za nestale osobe na području bivše Jugoslavije i dobio njihovu podršku.

“I u budućnosti ćemo nastaviti da radimo sa udruženjima porodica kroz projekte psihosocijalne podrške, u saradnji sa civilnim društvom i akademskim krugovima. Osim toga, MKCK će i dalje podsticati vlasti da odgovore na pravne i druge potrebe porodica i pruže im odgovore“, rekao je Željko Filipović, šef delegacije MKCK-a u Bosni i Hercegovini.

Strategija MKCK-a predviđa i finansijsku i tehničku pomoć studentima drugog i trećeg ciklusa, koji se žele naučno baviti specifičnim temama vezanim za proces traženja nestalih osoba u BiH. Traganje za nestalim osobama predstavlja složeno društveno pitanje za čije je sveobuhvatno rješavanje neophodan multidisciplinaran pristup. To uključuje praćenje različitih naučnih oblasti, kao što su forenzika, psihologija, pravo, društvene i političke nauke.

Preko 30 zainteresovanih studenata i akademskih radnika iz ovih oblasti okupilo se na drugoj radionici MKCK-a, koja je počela danas, kako bi se bolje upoznali sa individualnim i društvenim posljedicama gubitka sa kojim se suočavaju porodice nestalih osoba. Učesnici su došli sa različitih fakulteta iz Tuzle, Banjaluke, Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Mostara.

Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci danas će od 17 sati biti prikazano i pet dokumentarnih filmova, napravljenih u saradnji MKCK-a i filmskog festivala “Pravo Ljudski“. Filmovi se bave humanitarnim pitanjima koja su kao posljedica rata ostavila trag na društvo u BiH, između ostalog, o nestalim osobama, minama, izbjeglicama i migrantima. Poslije filmova, publika će imati mogućnost razmijeniti mišljenja o ovim temama sa humanitarnim radnicima i mladim kreativcima.

Filmovi će biti prikazani i u osam drugih gradova širom zemlje, a sljedeća projekcija je planirana za sutra u Bihaću, u zgradi Prvog zasjedanja AVNOJ-a sa početkom u 18 sati. Ulaz na sve projekcije je besplatan.