Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crveni meteoalarm, za vikend ekstremno visoka temperatura

meteoalarm

Prema najavama meteorologa za vikend nas očekuje ekstremno visoka temperatura, tako da je za subotu upaljen crveni meteoalarm za veći dio BiH.

meteoalarm1“Vrijeme je izuzetno opasno. Veoma intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na vanredne mjere’, navodi se u upozorenju Meteoalarma.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica i Bugojno 18 stupnjeva, Ivan Sedlo 20, Livno, Sanski Most i Sarajevo 21, Bihać 23, Tuzla i Zenica 24,
Gradačac i Neum 25, Mostar 27 stupnjeva.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće. Poslije podne i u večernjim satima jači razvoj oblačnosti u Bosni će uvjetovat kratkotrajne lokalne pljuskove. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 39 stupnjeva.

U Sarajevu sunčano, poslije podne uz umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 36 stupnjeva.

U Bosni i Hercegovini u subotu će preovladavati sunčano i vrlo vruće. Poslije podne i prema večernjim satima umjeren razvoj oblačnosti u Bosni će usloviti kratkotrajne lokalne pljuskove. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na jugu od 22 do 26, a najviša dnevna temperatura od 33 do 40 stupnjeva.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano i vrlo vruće. U noći na ponedjeljak u Bosni su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi, a moguća je i grmljavina. Vjetar umjerene jačne istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na jugu od 22 do 26, a najviša dnevna temperatura od 34 do 41 stupanj.

U ponedjeljak prije podne sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuje jači razvoj oblačnosti koji će u većem dijelu zemlje uvjetovat pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu Hercegovine od 21 do 25, a najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 35, na jugu Hercegovine od 35 do 39 stupnjeva.

U Bosni i Hercegovini u utorak se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne, razvojem oblačnosti, u zapadnim prodručjima sa kratkotrajnim pljuskovima. se očekuje jači razvoj oblačnosti koji će u većem dijelu zemlje usloviti pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu Hercegovine od 21 do 25, a najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 35, na jugu Hercegovine od 35 do 38 stupnjeva, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod.