Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CSS: Uspostaviti parlamentarni nadzor nad radom UIO BiH

BiH

uio-bih

Postojeći zakonskim propisima i poslovnicima domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije reguliran parlamentarni nadzor nad Upravom za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) iako je ta institucija važna za sektor sigurnosti, pokazala je posljednja analiza Centra za sigurnosne studije.

Kako je navedeno ta institucija po normativnim i praktičnim principima potpada pod kategoriju tijela izvršne vlasti nad kojima je potrebno uspostaviti nadzor i kontrolu zakonodavne vlasti, posebno zbog činjenice da je to jedini organ u BiH odgovoran za provedbu zakonskih propisa i politike indirektnog oporezivanja.

Odgovorna je i za naplatu i raspodjelu prihoda od indirektnog oporezivanja, uz to, Uprava vrši prikupljanje prihoda za budžete svih nivoa vlasti u BiH, a ujedno je i druga institucija s najvećim brojem uposlenika na državnom nivou.

Osim toga, carinske službe, kao važan faktor funkcioniranja svake države, predstavljaju jedan od osnovnih aktera sektora sigurnosti, a također UIO-u su povjereni poslovi koji zalaze u djelokrug rada istražnih organa u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o UIO BiH.

– Interes građana za detaljnijim informacijama o radu UIO, koje se mogu ostvariti kvalitetnim parlamentarnim nadzorom, svakako je potaknut čestim medijskim izvještajima koji ukazuju na nepravilnosti u funkcioniranju UIO BiH – smatraju u Centru za sigurnosne studije.

S obzirom na ovlaštenja i odgovornost koju Uprava ima, Centar za sigurnosne studije pozvao je da se što prije razmotri uspostavljanje parlamentarnog nadzora nad radom Uprave, što bi u krajnjoj instanci doprinijelo povećanju transparentnosti i približavanju tog segmenta rada široj javnosti.