Čubrilović: Izetbegović pogoršava uzavrelu političku situaciju u BiH

nedeljko-cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović smatra da svojim agresivnim potezima lider SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji najavljuje pokretanje novog zahtjeva prema Ustavnom sudu BiH, dodatno pogoršava uzavrelu političku situaciju koju je upravo on proizveo bespotrebnim podnošenjem apelacije Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, pišu Nezavisne novine.

“Smatram da bi najbolje rješenje bilo da Ustavni sud BiH razmotri zahtjev Narodne skupštine RS za preispitavanje svoje odluke o 9. januaru i tu odluku, koja je prije svega politička, a ne pravna, stavi van snage. Tada bi prestali razlozi za održavanje referenduma o praznikovanju Dana Republike Srpske“, izjavio je Čubrilović.

On je naglasio da građani Srpske imaju pravo na demokratsko izjašnjavanje o svim važnim pitanjima koja se tiču njihovih osnovnih ljudskih prava.

“Ustavni sud bilo koje države nije iznad građana i njihove volje, niti je to institucija izvan društvenog sistema. Posebno to nije Ustavni sud kakav je u BiH u kojem se odluke donose preglasavanjem konstitutivnih naroda, po političkim instrukcijama i uz učešće stranih sudija koje ne bira ni jedna institucija ove zemlje“, dodao je predsjednik Narodne skupštine RS.

On je naglasio da bi isticanjem da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće, Izetbegović prvo morao da odgovori na pitanje kako to da su te odluke za Republiku Srpsku obavezujuće, a za Federaciju BiH nisu?

“Jer, ako su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće zbog čega onda u Federaciji BiH od 4. juna 2000. godine, dakle punih 16 godina, nije provedena Odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijelom području BiH? Zbog čega Srbi kao konstitutivan narod ne postoje u tri od deset kantona u Federaciji BiH? Zbog čega u Federaciji BiH nije provedena Odluka Ustavnog suda BiH iz 2007. godine po kojoj grb i himna tog entiteta nisu u skladu sa Ustavom BiH, jer ne sadrže obilježja srpskog naroda? Zbog čega nije provedeno više od 90 odluka Ustavnog suda, a samo ova koja se tiče 9. januara, Dana Republike Srpske, mora da bude provedena?“, upitao je Čubrilović.

Istakao je da, iako je jasno da je ovakvo zaoštravanje odnosa usmjereno u svrhu što boljeg rezultata na lokalnim izborima, ipak nije politički mudro i korektno, a sa stanovišta građana ni pošteno, graditi svoj politički rejting usijavanjem međunacionalnih odnosa u BiH.

„Izbori će proći, ali će problemi koje produkuje lider SDA i posljedice ostati i poslije lokalnih izbora“, rekao je Čubrilović.

Naglasio je da mnoge demokratske zemlje organizuju referendumsko izjašnjavanje građana o važnim, ali i o običnim pitanjima koja se tiču građana i da ne vidi zbog čega bi referendum o danu koji RS doživljavaju i žele da praznuju bio sporan i izazivao bilo kakve potrese?

“Zalagati se deklarativno za zajedništvo i ravnopravnost, a praktično činiti sve da toga nema, osporavajući jednom od državotvornih entiteta pravo na vlastiti praznik, nije ništa drugo nego rušenje suživota i razgradnja mukotrpno uspostavljenog povjerenja. Zato pozivam sve učesnike političkog života i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da se ne miješaju u pravo građana RS da se slobodno izjasne o svim važnim pitanjima, te da, svi zajedno, udružimo snage na jačanju privrednog, ekonomskog i ukupnom života građana BiH“, zaključio je Čubrilović.