Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik nsrs-a

Čubrilović: RS ima ustavne mehanizme da se zaštiti od majorizacije u BiH

Nedeljko-Cubrilovic-NSRS

On je naglasio da RS ima spreman odgovor ukoliko se ucjene iz Sarajeva nastave, a to je poštovanje Ustava BiH, Ustava RS-a, ali i razvoj i jačanje institucija RS-a, privrednog života, kao i podizanje standarda svih građana

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da RS ima ustavne mehanizme da se zaštiti od majorizacije u BiH i, kada bi se oni poštovali i primjenjivali, ne bi bilo nikakvih problema, ali problem je u tome što se Ustav BiH zanemaruje i zloupotrebljava, što se često promoviše zakon sile, a ne sila zakona i argumenata.

“Mi se sada suočavamo sa problemom da se izabranim predstavnicima iz RSe ne dozvoljava da preuzmu pozicije na nivou zajedničkih organa BiH, konkretno mislim na Vijeće ministara, iako su dobili glasove birača u Republici Srpskoj. Političko Sarajevo teško prihvata pravo RS da na nivou BiH ima svoje legitimne predstavnike, što je potpuno neprihvatljivo i štetno za sve. Ovo je i pitanje primjene Ustava, Izbornog zakona i drugih akata. Dakle, kako legitimiteta, tako i legaliteta”, istakao je Čubrilović za list “Slovo” u Kanadi.

On je naglasio da RS ima spreman odgovor ukoliko se ucjene iz Sarajeva nastave, a to je poštovanje Ustava BiH, Ustava RS-a, ali i razvoj i jačanje institucija RS-a, privrednog života, kao i podizanje standarda svih građana.

Čubrilović je istakao da Republika Srpska ostaje privržena izvornom Dejtonskom sporazumu i da njene institucije i narod neće prihvatiti ništa što bi narušilo ustavna prava i položaj RS-a.