Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čubrilović: U Skupštinu RS-a nije upućen zahtjev za smjenu glavnog revizora

BiH

cubrilovic

U Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS) još uvijek nije upućen zahtjev za smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote – potvrdio je danas predsjednik ovog zakonodavnog tijela Nedeljko Čubrilović.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je nedavno najavio smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga je optužio da pokušava da raznim tendecioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidovani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS-a iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, što vlast u RS-u osporava.

Čubrilović je iznio svoj stav da ni “Šnjegota nije baš nevin”.

-Što se tiče statusa Glavne revizije, ona je nezavisna institucija, čiji stavovi se moraju poštovati. I drugima, na koje se odnosi njihov izvještaj, morate dozvoliti da o tome iznesu svoj stav. Sve treba da se kreće u okviru zakona i demokratskih principa – rekao je Čubrilović i dodao da revizija koristi standarde uređenih zemalja, što je, kaže, veoma teško za naš prostor.

-Zato revizija s više razumijevanja mora da radi svoje revizije, posebno učinka – istakao je.

Nakon sjednice Kolegija entitetskog parlamenta, na kojoj je odlučeno da će naredna redovna sjednica biti održana 12.septembra, Čubrilović je na pres-konferenciji rekao da u Narodnu skupštinu nije upućeno ni pitanje suspenzije ranije usvojene deklaracije koja podržava put RS, odnosno BiH, u euroaltanske integracije.

-Još uvijek ima mogućnost da se to pitanje uputi u parlament po hitnom postupku, ali sada nije upućen prijedlog te deklaracije. Ukoliko se ne nađe na dnevnom redu ove sjednice, bit će razmatran na sljedećem zasjedanju – pojasnio je Čubrilović.

Dodik je ranije najavio da bi Narodna skupština RS-a u zaključcima preuzela obavezu dalje demilitarizacije BiH, a što se tiče pitanja vojnog angažiranja da se utvrdi neutralni vojni status, kao što to danas ima Srbija.

Na sjednici Kolegija parlamenta je bilo riječi i o interpelacijama opozicije u vezi s teškim ekonomskim stanjem u RS-u, kao i u drugim oblastima.

Čubrilović kaže da se odgovor Vlade očekuje do 10.septembra, a odmah nakon toga to pitanje bit će stavljeno na dnevni red Kolegija parlamenta.

Istakao je da će Narodna skupština po ovom pitanju poštovati sve zakonske propise i poslovnik o svom radu.

Komentarišući tvrdnju poslanika SDS-a Vukote Govedarice da je spreman i da se pobije u parlamntu kako glavni revizor RS-a ne bi bio smjenjen, Čubrilović je naveo i da u parlamentu očekuje demokratsku raspravu, a ne probleme.