Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijedić: Novalić dokazao da sve što nosi naziv Herceg-Bosne ima povlašten status kod SDA

enver bijedic

Enver Bijedić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu Federacije BiH i predsjednik Kantonalnog odbora SDP Bih Tuzla, komentarisao je najavu premijera FBiH Fadila Novalića o povlačenju sredstava iz javnih preduzeća, navodno za potrebe pokretanja infrastrukturnih projekata.

„Pričati o suficitu, a da niste isplatili ni trećinu kreditnih obaveza za tekuću godinu je potpuno besmisleno. To doslovno znači kao da u braku supružniku govorite kako na računu imate novca za novi automobil, a krijete da vam svaki čas mogu isključiti struju i oduzeti kuću jer niste platili račune i dugujete nekoliko rata kredita.

Tragikomično je da Fadil Novalić, samo koji dan nakon spektakularne podvale o suficitu Federacije BiH, sam sebe demantuje najavom uzimanja sredstava javnih preduzeća za potrebe predizbornog presijecanja vrpci na navodnim budućim gradilištima“, navodi Bijedić i smatra skandaloznim omjer sredstava koja Novalić planira povući od javnih preduzeća.

„Činjenica da se od ‘Čovićeve’ Elektroprivrede HZ-HB, koju mu je kao privatno preduzeće HDZ-a nakon izbora isporučila SDA, planira uzeti samo tri miliona KM, dok se od preduzeća sa državnim predznakom planira uzeti čak 180 miliona KM, najjasnije ukazuje na povlašten status koji kod SDA uživa sve što nosi naziv Herceg-Bosne“, dodaje Bijedić i postavlja pitanje SDA-u i premijeru Novaliću.

„Kako to da ste tako brzo zaboravili na opciju oporezivanju HDZ-ovih kladionica, čime bi se osigurala sasvim dovoljna sredstva za pokretanje infrastrukturnih projekata? Umjesto oporezivanja kladionica, uzimaju se javni novci koji su nužni za podršku socijalnim kategorijama, kako bi preko leđa naroda vlast pred izbore mogla praviti predstave i postavljati kamene temeljce za fiktivnu gradnju, opet uz privilegovan položaj i zaštitu HDZ-ovih krava muzara“, navodi Bijedić.