Ćudić protiv prijedloga Ministarstva za izmjene i dopune Pedagoških standarda

ćudić

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i članica skupštinske komisije za nadzor racionalizacije u obrazovnom sistemu Sabina Ćudić smatra neprihvatljivim prijedlog Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo za izmjene i dopune Pedagoških standarda.

Pojasnila je da je Ministarstvo je predložilo da se broj djece u odgojno-obrazovnim skupinama poveća na 32, te da odgajatelji/nastavnici umjesto šest provode sedam sati.

– Jednostavno rečeno, Ministarstvo shvata ciljeve i metode racionalizacije na sljedeći način: zgurati što više djece u jedan razred i natjerati provjetne radnike da što više i duže rade – naglasila je Čudić.

Dodala je da će u svojstvu članice za nadzor racionalizacije tražiti da Ministarstvo povuče navedene mjere.

– Standard u EU, u susjednoj Hrvatskoj je da nastavnici i odgajatelji rade maksimalno 5,5 sati i to u grupama koje maksimalno broje 25 djece. Nastavnicima je potrebno više vremena za planiranje i pripremu od ovog što im nudi Ministarstvo obrazovanja KS, jednako kao što je 32 djece u jednoj grupi previše da bi se mogli osigurati svi aspekti razvoja (intelektualni, emocionalni, fizički) – dodala je zastupnica Ćudić.