Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija i Melia: Dobra saradnja VSTV-a i USAID-a

Milan-Tegeltija-1001

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija ugostio je danas pomoćnika direktora Ureda za demokratiju, ljudska prava i rad u državnom uredu za Evropu i Evroaziju Thomasa Meliau zahvalivši Misiji USAID-a na podršci.

Istaknuo je da USAID predstavlja važnog i pouzdanog partnera VSTV-a od samog početka reforme pravosuđa te je izrazio uvjerenje da će se ovo partnerstvo nastaviti i u budućnost, posebno u oblastima borbe protiv organiziranog kriminala, jačanja odgovornosti pravosuđa i očuvanja nezavisnosti pravosuđa da bi zajednički mogli promovirati evropsku perspektivu BiH i približavanje razvijenim demokratijama.

Melia je naglasio posvećenost USAID-a jačanju institucija, kazavši da je pravosuđe u fokusu posvećenosti te misije, a osvrnuo se i na važnost reputacije pravosuđa u kontekstu kreiranja bolje ekonomske klime.

Istaknuo je da je potrebno jasno naznačiti da aktivnosti koje se poduzimaju daju napredak i da su konkretni rezultati potrebni za dalje finansiranje reformskih aktivnosti.

Sastanku su uime VSTV-a prisustvovale i potpredsjednice Jadranka Lokmić-Misirača i Ružica Jukić, te direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić, zamjenik šefa Kabineta Predsjedništva VSTV-a Admir Katica i viši međunarodni pravni stručnjak Francesco Caruso, saopćeno je iz VSTV-a.

U delegaciji pomoćnika direktora Melie bili su direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy, te službenik za pitanja demokratije i uprave pri USAID-u Jaidev Singh.

Učesnici sastanka razgovarali su o brojnim pitanjima iz oblasti pravosuđa, između ostalog, o objektivizaciji procesa izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih institucija, uspostavljanju objektivnih kriterija za ocjenjivanje sudija i tužilaca, te o nalazima Dijagnostičke analize integriteta pravosudnog sektora koju je pripremio USAID.