Ćudić: Stranački vrhovi cementiraju svoje pozicije preko Izbornog zakona

Najavljene ‘tehničke’ izmjene Izbornog zakona BiH uključuju povećanje takozvanog praga unutar liste – što znači  da pojedinačne kandidatkinje i kandidati umjesto 5% moraju dobit 15% od ukupnog broja glasova stranke da bi se njihova pozicija na listi promijenila. Na taj prijedlog reagirala je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

“Na ovaj način stranački vrhovi cementiraju svoje pozicije i samovolju na štetu birača koji su do sada imali mogućnost birati pojedince umjesto stranaka, i na taj način slati poruku strankama za koga smatraju da najbolje zastupa interese birača. Ovim izmjenama stranke efektivno narušavaju pravo izbora i demokratski proces”, kazala je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

“Naša stranka smatra da zatvorene liste i ograničavanje takozvane prohodnosti kandidatske liste predstavljaju direktan udar na razvoj demokratije u našoj zemlji. Naime, sadašnje rješenje nije savršeno, ali unutar postojećeg sistema birači imaju mogućnost da biraju kandidatkinje ili kandidate za koje smatraju da bolje, poštenije i efikasnije zastupaju njihove interese u odnosu na druge kandidate koji se nalaze na prvim mjestima na listi. Ovom izmjenom će to biti praktično nemoguće”, dodala je.

“Pozivamo zastupnice i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da ovakva podmetanja demokratskom procesu i pravima građana na izbor ne prihvate pod pritiskom rokova i vezivanjem ove teme za druga osjetljiva politička pitanja poput situacije u Mostaru, što nema nikakvog smisla ni osnova”, zaključila je Ćudić.