BiH

Predsjednica RS-a

Cvijanović: BiH je duboko unesrećeno društvo

16/02/2020

Usuđujem se reći da je BiH mogla postati koliko-toliko uspješno društvo, ali nije

U dijelu uvodnog obraćanja predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović za sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine ističe se da je BiH duboko unesrećeno društvo, jer nije dobilo priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica spremna da traume prošlosti pretvori u šanse budućnosti.

“Bilo bi korektno i ispravno da utvrdimo odgovornosti i konačno kažemo koliko je ko – stranci, Bošnjaci, Srbi i Hrvati – doprinio neredu u kojem živi BiH”, navodi se u uvodnom obraćanju Cvijanović.

Kako saznaje “Srpskainfo” u Palati Republike, Cvijanović navodi da, najkraće rečeno, BiH nikad nije ni dobila pravu šansu za život normalne države, te da je za to mnogo razloga.

“Usuđujem se reći da je BiH mogla postati koliko-toliko uspješno društvo, ali nije”, navodi se u uvodnom obraćanju Cvijanović.

Cvijanovićeva navodi da je današnja realnost takva su Srbi isfrustrirani stalnim nastojanjem da se ukine njihov identitet i da se u kontinuitetu nasilno umanjuje ustavni kapacitet Republike Srpske.

“Hrvati su isfrustrirani činjenicom da ne mogu obezbijediti svoje predstavljanje u skladu sa ustavnim principom zaštite njihovih kolektivnih prava, jer su u nekoliko navrata Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda”, navodi se u uvodnom obraćanju Cvijanović za posebnu sjednicu Narodne skupštine, koja je sazvana na njen zahtjev sa samo jednom tačkom dnevnog reda – informacija u vezi sa djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Cvijanovićeva kaže da su Bošnjaci nezadovoljni, jer BiH nije cijela – njihova.

“Možda im je obećana, ali je nisu dobili. Istina je da su im mnogi pomagali da je naknadno dobiju, jer se odlukama visokih predstavnika ranije, a kasnije odlukama Ustavnog suda BiH, nastojalo od BiH napraviti država koja bi po formi bila građansko društvo, a po svojoj suštini, zapravo, po mjeri Bošnjaka”, ističe Cvijanovićeva.

Za sutra u 15.00 sati zakazana je početak posebne sjednice Narodne skupštine, a povod je nedavna odluka Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim član Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske u kome se kaže da se zemljište knjiži na Republiku Srpsku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.