Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Da li su svi političari u BiH opredijeljenji za borbu protiv terorizma

zeljka cvijanovic

Bosna i Hercegovina se već suočila s nizom terorističkih akata, ali se nameće pitanje da li su svi politički akteri u BiH iskreno opredijeljeni za borbu protiv ovog izazova, tvrdi predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Rješavanje sigurnosnih pitanja, kako je rekla, mora biti zajednički cilj i zahtijeva ozbiljan pristup i sveobuhvatan angažman, kako domaćih, tako i međunarodnih aktera.

Naglasila je da sigurnosni izazovi prevazilaze granice jedne zemlje i da terorizam s kojima se susreće BiH, ali i druge države Balkana i Evrope, obavezuju na jaču saradnju zemalja jugoistočne Evrope, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Cvijanović je, nakon učešća na Molitvenom doručku, prisustvovala radnom ručku koji okuplja zvaničnike zemalja jugoistočne Evrope, a čiji je domaćin bio zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Ji.

Ona je s predstavnicima balkanskih zemalja i State Departmenta, razmijenila mišljenje o ekonomskoj i privrednoj saradnji, a u fokusu bila su i pitanja u vezi s terorizmom.

Dodala je da je RS svjesna da terorizam predstavlja sigurnosnu prijetnju na globalnom nivou te da borba protiv terorizma ostaje jedan od ključnih sigurnosnih prioriteta za Vladu RS-a.

Istakla je i da je Vlada RS-a čvrsto opredijeljena da u partnerstvu djeluje sa svim progresivnim snagama na suzbijanju ove sigurnosne prijetnje.