Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Dobri odnosi RS-a i Ruske Federacije pravi primjer partnerstva

cvijanović

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas s delegacijom Zakonodavne skupštine Sankt- Peterburga, koju je predvodio predsjednik parlamenta Vječeslav Makarov.

Na sastanku u Banjoj Luci je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u RS-u i BiH, s posebnim naglaskom na mogućnost unapređenja privredne i kulturne saradnje RS-a i Sankt -Peterburga, odnosno Ruske Federacije, saopćeno je iz entitetske vlade.

Cvijanović je istakla da su, tradicionalno dobri odnosi RS-a i Ruske Federacije, kako je navedeno, pravi primjer partnerstva u kojem nema nikavih političkih uvjetovanja i gdje je otvoren prostor za ekonomsku saradnju.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o značajnim ruskim investicijama koje se realizuju u RS-u, a razgovarano je i o mogućnostima saradnje na novim projektima u kontekstu reformi koje je Vlada provela radi rasterećenja privrede i otvaranja novih radnih mjesta u RS-u.

Ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja RS-a i Ruske Federacije izuzetno dobra, te da je i u budućnosti treba jačati u svim pravcima.

Cvijanović je izrazila posebnu zahvalnost ruskim partnerima na mogućnosti da se posredstvom ruskog ambasadora u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija čuju i stavovi RS-a, kao i na snažnoj podršci Ruske Federacije na očuvanju dejtonske pozicije RS-a, navodi se u saopćenju iz entitetske vlade.