BiH

reakcije iz rs-a

Cvijanović najavila dva zakona, Dodik poručio: U petak sjednica NSRS-a zatvorena za javnost

26/07/2021

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, rekla je da je dogovoreno da će poslanički klubovi u parlamentarnu proceduru uputiti dva zakona vezana za ovu problematiku, a riječ je o krivičnim zakonima

Predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) od sada neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u održanom povodom nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a i predsjednik stranke Demos, koji je bio domaćin sastanka rekao je da su predstavnici stranaka usvojili nekoliko zaključaka među kojim je da odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim.

“Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH”, jedan je od zaključaka.

Osim toga odbačeno je svako nametanje na nivou Bosne i Hercegovine i konstatovano da ”ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa predviđenom procedurom i odbačena je svaka saradnja sa njim”.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a pojasnio je da od sutra srpski predstavnici neće učestvovati u radu, u donošenju odluka u zajedničkim institucijama i neće donositi odluke do daljnjeg dok se pitanje nametnutog zakona ne riješi, da li kroz drugi zakon, kroz stavljanje van snage ili nešto drugo.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, rekla je da je dogovoreno da će poslanički klubovi u parlamentarnu proceduru uputiti dva zakona vezana za ovu problematiku, a riječ je o krivičnim zakonima.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a rekao je da će u petak biti održana sjednica Narodne skupštine i da će biti zatvorena za javnost.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a rekao je da je na današnjem sastanku postignuta saglasnost da nikada više neće prihvatiti ni jednu odluku visokog predstavnika. On je dodao da su parlamenti jedina mjesta za donošenje zakonskih rješenja.

“Bilo koja nova odluka od novog visokog predstavnika biće odbačena”, rekao je on.

Dodik je izrazio zadovoljstvo konstruktivnim pristupom lidera političkih stranaka, a dodao je da predstavnici iz RS-a neće učestvovati u donošenju odluka u navedenim institucijama “dok se ne sjedne i ne vidi na koji način nulirati ovo”.

“Nećemo da živimo u zemlji u kojoj neko na svom sajtu proglasi zakon”, rekao je Dodik.

Na sastanku, pored predsjednik SNSD-a, PDP-a, SDS-a i Demosa učestvovali su i predstavnici SP-a, Ujedinjene Srpske, DNS-a, SPS-a, NPS-a i NDP-a.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.