Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

INTERVJU ZA RTRS

Cvijanović nakon povratka iz Poljske: Zadovoljna sam onim što sam čula

New Project (6)

Ona je podsjetila da se tokom boravka u Poljskoj sastala i sa maršalom Malopoljskog Vojvodstva Vitoldom Kozlovskim, te da je to vojvodstvo izrazilo i spremnost da sa RS izradi sporazum koji će ciljano odrediti nekoliko oblasti u kojima treba da sarađuju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je trodnevnu posjetu Poljskoj izuzetno uspješnom i naglasila da je pokrila nekoliko važnih segmenata.

“Jedan od segmenata jeste da se uspostavlja nova saradnja i jača postojeća sa onim vojvodstvima sa kojima je ranije uspostavljena. To je ogroman resurs za Poljsku i RS, a isto tako i za cijelu BiH, s obzirom da ovdje, posredstvom konzula, imamo mehanizme za uspostavljanje saradnje”, rekla je Cvijanovićeva za RTRS nakon trodnevne posjete Poljskoj.

Ona je rekla da je na centralnom događaju Ekonomskog foruma – panel diskusiji “Evropa sutrašnjice. `Jaka`. Šta to znači?” imala priliku da predstavi nastojanja zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u EU i da ukaže na probleme na relaciji EU – zapadni Balkan, odnosno otežavajuće okolnosti za Uniju i zemlje koje pretenduju na članstvo.

Cvijanovićeva je naglasila da je politički cilj i opredjeljenje RS i BiH i dalje EU.

“Raduje me pozitivan odnos prema nama i želja da se sarađuje, kao i inicijative da se sa nama uspostave tješnje veze i da otvorimo novu stranicu u našim odnosima”, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednica RS je rekla da EU i međunarodna zajednica ima nebalansiran pristup prema zemljama zapadnog Balkana, navodeći kao primjer pitanje povratka koje EU tretira na različit način.

“Bila je to odlična prilika da se mi bavimo Evropom nakon `Brexita` i da pitamo zašto misle da su neki drugi zainteresovani da se kreću ka Evropi, ako hoće neko da ode iz nje, iako sam rekla da Evropa i nakon `Brexita` može biti i jača”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se tokom boravka u Poljskoj sastala i sa maršalom Malopoljskog Vojvodstva Vitoldom Kozlovskim, te da je to vojvodstvo izrazilo i spremnost da sa RS izradi sporazum koji će ciljano odrediti nekoliko oblasti u kojima treba da sarađuju i opredijeljenost da pomognu RS u korištenju, ali i dizajniranju projekata i korištenju sredstava koja se mogu povući iz EU.

Cvijanovićeva je rekla i da je potrebno unaprijediti privrednu saradnju sa Poljskom, kao i da nije zadovoljna nivoom ulaganja ove zemlje i spoljno trgovinskom razmjenom.

“Krajem godine trebali bismo obezbijediti apsolutnu vidljivost jedne dobre poljske inicijative i saradnju koju ćemo napraviti na tom planu, ne samo da približimo Poljsku RS i obrnuto, već da pokažemo da zajedno možemo napraviti i neka dobra djela”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je tokom njene posjete dogovoreno da se unapređuju početni koraci uspostavljene saradnje, s ciljem poboljšanja privredne saradnje.

“Nismo zadovoljni nivoom ulaganja i spoljnotrgovinskom razmjenom. Definisani su konkretni koraci kao što je učešće na zajedničkim biznis forumima. Pokazana je velika zainteresovanost da se nastave određeni preliminarni razgovori koje smo imali sa našim Medicinskim fakultetom i Univerzitetskim kliničkim centrom RS koji podrazumijeva tješnju saradnju naših medicinskih ustanova i tri vojvodstva”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da treba nastaviti i saradnju u oblasti ekologije, jer u Poljskoj imaju ogromna znanja o povlačenju sredstava iz evropskih fondova, posebno kada je riječ o projektima iz oblasti ekologije.

“Ostaje i turistička ponuda kao prilika za ulaganje. Počasni konzuli BiH nastaviće raditi na promociji potencijala BiH, a ovo je bila prilika da konkretizujemo ono što se odnosi na RS i zadovoljna sam onim što sam čula”, dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Poljska je velika zemlja sa ogromnim potencijalima.

“Mi smo se usmjerili na vojvodstva u kojim smo vidjeli da postoji šansa da napravimo brže korake”, navela je Cvijanovićeva.

Ranije se Cvijanoviće sastala sa počasnim konzulima BiH u Poljskoj ovoj zemlji koji dolaze iz tri različita vojvodstva i učestovala na Ekonomskom forumu, jednom od najznačajnijih u ovom dijelu Evrope.

Forum je okupio više od 4.500 učesnika iz 60 zemalja i oko 600 akreditovanih novinara.