Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Nema razloga za proteste sindikata

zeljka cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je Srni da ne vidi razlog za proteste pojedinih sindikata, iako ne spori nikome pravo da ih organizuje jer je to jedan od potpuno legitimnih sindikalnih alata.

Ona je naglasila da se sa sindikatom otvoreno razgovaralo i rečeno im je da sva radna mjesta mogu biti zaštićena ukoliko se koriguje minuli rad.

“Ako se ne koriguje, jedan broj radnika će morati da ode, jer je fond plata ograničen. Između otpuštanja radnika ili smanjenja koeficijenata s jedne strane i korekcije minulog rada s druge strane, opredijelili smo se za ovo drugo, uz smanjenje broja zaposlenih prirodnim odlivom, odnosno penzionisanjem, dakle, bez otpuštanja. Smatram da je ovo fer ponuda”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sindikatima ponuđeno da se minuli rad zaposlenima koji imaju više od 25 godina staža obračunava po stopi 0,4 odsto znajući da se na ovim kategorijama radnika minuli rad najviše osjeti, a da se za radnike sa manje od 25 godina radnog staža minuli rad obračunava po stopi od 0,3 odsto.

“Slične korekcije su napravljene svugdje u okruženju, s tim što se, na primjer, u Federaciji BiH i Srbiji minuli rad obračunava po stopi od 0,4 odsto kod posljednjeg poslodavca, što znači da se staž, koji ste imali kod nekog ranijeg poslodavca, uopšte ne uzima u obzir. Smatram da je naš model povoljniji po radnike”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona pojašnjava da ponudu od 0,4, odnosno 0,3 odsto ne treba posmatrati kao izolovanu ponudu.

“Rekli smo da će se kroz reorganizaciju škola napraviti uštede od oko pet miliona KM i taj novac bi ostao isključivo na raspolaganju prosvjeti, i ne bi se koristio na drugu budžetsku potrošnju. Time bismo počeli stvarati pretpostavke za poboljšanje koeficijenata kada je riječ o platama prosvjetnih radnika”, ističe Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Srpske u izjavi za Srnu dodaje da je Vlada podsticala i poslodavce i sindikat da se usaglase oko povećanja minimalne plate, te da je zadovoljna što se to konačno desilo.

“Upoznali smo sindikat i sa mjerama i reformama koje će se provesti u okviru i javne uprave i javnih preduzeća. Od 1. januara radnicima se neće više uzimati 0,4 odsto od plate po osnovu doprinosa solidarnosti, jer se taj namet ukida”, rekla je Cvijanovićeva.

Što se tiče povećanja penzija, Cvijanovićeva ističe da je ministar finansija pojasnio da se, ako se pogledaju pokazatelji, nisu stekli uslovi za redovno usklađivanje penzija, ali je, isto tako, ponovio opredjeljenje Vlade da će se naći prostor u budžetu za vanredno usklađivanje.

“Ministar finansija, ministar rada i ja razgovarali smo više puta sa predstavnicima penzionera, i nastavićemo razgovore kako bi se u narednih par mjeseci utvrdila adekvatna formula za povećanje iznosa penzija”, naglašava Cvijanovićeva.

Na pitanje da li to znači da će se minuli rad svima obračunavati po stopi od 0,3 odsto ukoliko sindikat ne prihvati ponudu obračuna od 0,3 odsto do 25 godina staža i 0,4 odsto preko 25 godina staža, i da li se to može tumačiti kao ucjena, Cvijanovićeva ističe da to nije ucjena.

“Stvari treba posmatrati realno, a očito da stopa od 0,5 odsto nije održiva. U tom slučaju, ono što nudimo jeste daleko bolje i ja se nadam da će to sindikat prihvatiti, a onda bismo, kako je to i pominjano, zajedno radili na svim zakonima o platama kako bismo došli do boljih rješenja”, rekla je Cvijanovićeva za Srnu.