Podignuta optužnica protiv Svetozara Kosorića za kazneno djelo genocid

Svetozar-Kosoric230513

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Svetozara Kosorića, rođenog 1953. godine u selu Kusače, općina Han Pijesak, stalno nastanjenog u Beogradu u Republici Srbiji, državljanina BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Optuženi se tereti da je u svojstvu načelnika Odjeljenja za obavještajne poslove i kao jedan od članova stožera Drinskog korpusa VRS-a svjesno pomogao sudionicima izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem su sudjelovali visoki vojni časnici i policijski dužnosnici VRS-a u razdoblju od 11. do 19. srpnja 1995. godine, postupajući sukladno planu i namjeri VRS-a da se djelomice istrijebi skupina bošnjačkog naroda iz enklave Srebrenica ubijanjem, prisilnim premještanjem pripadnika skupine i nanošenjem teških tjelesnih i duševnih ozljeda”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Kosorić postupajući po naredbi, instrukcijama i smjernicama Glavoga stožera VRS-a, sudjelujući sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca dobi od 16 do 60 godina od njihovih obitelji koji su trebali da se privremeno zatoče a zatim ubiju a žene i djeca uklone sa područja zaštićene zone Srebrenica, pronalazio lokalitete za privremeno zatočenje muškaraca Bošnjaka koji budu uhvaćeni i odvojeni od svojih obitelji, zatim lokalitete za pogubljenje te je sudjelovao u organiziranju prijevoza civilnog pučanstva predvodeći jednu veću kolonu autobusa i kamiona koji su prevozili žene i djecu prema teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo genocid iz članka 171. točke a) i b) Kaznenog zakona BiH (KZ BiH), a sve u svezi s člankom 180. stavak 1 i člankom 31. istoga Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.