Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk: Upotrijebiti sve diplomatske kanale i dostaviti pomoć u Alep

Donald_Tusk_Bruxelles

Evropska unija upotrijebit će sve raspoložive diplomatske kanale kako bi humanitarna pomoć bila dostavljena u Alep, a civili evakuirani iz tog sirijskog grada, kazao je u četvrtak kasno navečer čelnik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Po njegovim riječima, evropski čelnici koji su se sastali na razgovorima u Bruxellesu bili su radikalniji u svojim stajalištima o sirijskom sukobu nego li tri mjeseca ranije, no nisu odlučili uvesti nove sankcije Rusiji zbog njene uloge u sukobu.

Prethodno je talijanski premijer Paolo Gentiloni izjavio kako se Italija protivila uvođenju dodatnih sankcija Rusiji zbog njezinih akcija u Siriji. Po njegovim riječima, većina zemalja složila se s Italijom da bi nove sankcije Rusiji, uz one koje su već uvedene zbog Ukrajine, bile “pogreška”.

Tusk je kazao da su evropski čelnici dali mandat evropskim institucijama za planiranje mogućeg samita s turskim čelnicima idućih mjeseci te da Bruxelles još ima puno toga za raspraviti s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom i njegovom vladom, posebno vezano uz sporazum koji je omogućio zaustavljanje masovnog priliva migranata u Evropu i uz promjene vezane uz carinsku uniju između Turske i EU, prenosi Hina.