detalji incidenta

Cvijanović nije bila u napadnutom automobilu, MUP HNK: U vozilu je bila štićena ličnost

Mostar: Svečano otvorene 101. Šantićeve večeri poezije
11.10.2020., Mostar, Bosna i Hercegovina - Predsjednica Republike Srpske, Zeljka Cvijanovic svecano otvorila 101. Santiceve veceri poezije. U sklopu otvaranja prikazana je i izlozba "Nemanjici-radjanje kraljevine", te muzicko poetski program "Nemanjici u Santicevoj poeziji". Stasa Kosarac, Zeljka CvijanovicrPhoto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Još uvijek se ne zna ko je bio u službenom automobilu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović u trenutku njegovog nasilnog zaustavljanja kod Mostara

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović nije bila u službenom automobilu koji je juče napadnut kod Mostara, saznaje Srpskainfo od izvora bliskih Kabinetu predsjednika.

Te navode potvrđuju i jučerašnje javne aktivnosti predsjednice Cvijanović u kojima nije bilo nikakvih najavljenih posjeta Mostaru, odnosno Hercegovini.

Ona je tokom dana u svom kabinetu u Banjaluci razgovarala sa norveškim ambasadorom u BiH, a naveče, sa političkim vrhom RS-a i Srbije u Novom Sadu, prisustvovala obilježavanju 27. godina od Oluje.

– Vozilo se kretalo magistralnim putem kod Mostara, bez rotacije, kada mu je nepoznati vozač „hjundaija“ prepriječio put. U tom trenutku je vozač iz pratnje predsjednice RS uključio rotaciju na automobilu, da bi mu dao do znanja da je automobil službeni. Međutim, napadač je otrgnuo rotaciono svjetlo, bacio ga pored puta i pobjegao. Vozač iz Službe predsjednika RS je uspio da fotografiše napadača, njegov automobil i registarske oznake, tako da ne bi trebalo da bude problema pri identifikaciji. Ne zna se šta bi mogao da bude motiv napada, čak postoje sumnje da se radilo o pokušaju pljačke ili otmice automobila, ne znajući o kom vozilu se radi – tvrdi odlično obaviješten izvor pomenutog portala.

Za sada nije poznato zašto se automobili iz Službe predsjednika RS, bez njenog prisustva, nalazio u tom dijelu BiH.

Tužilaštvo u Mostaru još nije kvalifikovalo krivično djelo

Još uvijek se ne zna ko je bio u službenom automobilu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović u trenutku njegovog nasilnog zaustavljanja kod Mostara.

Nadležno tužilaštvo koje rukovodi istragom takođe nije odredilo da li se u konkretnom slučaju radi o nekom krivičnom djelu i kojem.

Ljudevit Marić, portparol MUP Hercegovačko neretvanskog kantona izjavio je da je u autu bila štićena ličnost.

Podsjetio je da se sve informacije o slučaju nalaze na službenoj stranici MUP HNK.

U ovoj informaciji navodi se da je slučaj juče prijavio policijski službenik MUP RS koji je kako je navedeno, “bio u pratnji predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović”.

Međutim, predsjednica Cvijanović nije bila ni blizu Hercegovine, a kamoli Mostara, što je potvrđeno iz njenog kabineta.

U svakom slučaju jedina za sada poznata činjenica jeste da je nastradalo rotaciono svjetlo koje je nepoznati vozač nakon što je presreo službeno vozilo, uzeo i bacio pored puta.