Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Novi zakon o radu nije protiv radnika

BiH

zeljka cvijanovic

Novi zakon o radu u Republici Srpskoj (RS) nije usmjeren protiv radnika, već dovoljno štiti njihova prava, a predviđene su i veće sankcije prema poslodavcima koji ne izvršavaju obaveze, tvrdi entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Nada se da će prve konsultacije sa socijalnim partnerima o tom zakonskom aktu, najavljene za 30. novembar, biti uspješne.

Cvijanović je navela da RS mora prilagoditi svojo radno zakonodavstvo zemljama okruženja te da je Vlada u radnoj verziji zakona o radu ponudila i bolja rješenja nego što su ponuđena u Federaciji BiH.

– Hoćemo da napravimo sistem u okviru kojeg ćete moći realno da povećavate stepen zaposlenosti i odbranite radnička prava, kao i da izvršite pritisak i primijenite sankciju prema onima koji ne izvršavaju obaveze u pogledu plaća, poreza i doprinosa – kazala je ona u izjavi novinarima.

Entitetska premijerka je danas u Tesliću prisustvovala savjetovanju o temi “Finansijska stabilizacija sistema penzijsko–invalidskog osiguranja”, koje je organizovalo Udruženje penzionera RS.

Tvrdi da će penzioneri imati prioritet prelaskom na trezorsku isplatu penzija u okviru budžeta, i da je cilj da se isplata penzija završi u roku od najviše sedam do 10 dana.

Ističući da su se sada penzije isplaćivale po tri sedmice ili čak više, Cvijanović je dodala da je stoga trezorski način isplate dobar te da je za njegovu primjenu od naredne godine potrebno izmijeniti četiri zakona, i to o doprinosima, penzijsko-invalidskom osiguranju, trezoru i budžetskom sistemu.