Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Potrebno povećati najnižu platu u RS-u

zeljka cvijanovic

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je čvrsto opredjeljenje Vlade Srpske da bude povišena najniža plata.

“Došlo je vrijeme da u Republici Srpskoj najniža plata bude povišena. To ćemo sa poslodavcima i Savezom sindikata ispregovarati”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je ponovila da je Zakon o radu u Republici Srpskoj bolji od radnog zakonodavstva zemalja u okruženju.

“Naša namjera je bila da u Narodnoj skupštini ovaj zakon bude razmatran tri-četiri dana. U ovom zakonu smo koristili rješenja iz radnog zakonodavstva zemalja u okruženju, trudeći se da izbjegnemo neka restriktivna rješenja koja su u Zakonu o radu Federacije BiH /FBiH/”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je sačinjen izbalansiran Zakon o radu, koji nikome posebno neće ići na ruku, niti će bilo koga ugroziti.

“Podržavam pravo na proteste i svako ima pravo da ih organizuje. Međutim, niko nema pravo na nasilno ulaženje u institucije i remećenje njihovog rada, jer su važne za budućnost Republike Srpske”, kategorična je Cvijanovićeva, koja kaže da nema namjeru podnositi krivične prijave.

Ona je pozvala Uniju udruženja poslodavaca i Savez sindikata Republike Srpske da što prije sa Vladom Srpske razgovaraju o obimu radničkih prava koja bi trebalo da budu definisana kolektivnim ugovorom.

“To je obaveza iz Zakona o radu, koji smo usvojili. Čim ovaj zakon stupi na snagu trebalo bi početi razgovore, što će pomoći radnicima u zaštiti njihovih prava”, kaže Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je rekla da razumije potrebu poslovne zajednice da ima ujednačene uslove poslovanja u BiH.

Ona je napomenuo da je Vlada Srpske željela da Savez sindikata pomogne određenim prijedlozima prilikom izrade radnog zakonodavstva.

“Međutim, dovedeni smo u situaciju da u razgovorima sa poslodavcima nastupamo i kao sindikat. To je bila neugodna situacija i iz tog razlog su prava radnika kod nas više zaštićena nego u FBiH”, rekla je Cvijanovićeva i ocijenila da će Međunarodnom monetarnom fondu biti draža verzija radnog zakonodavstva u FBiH, nego u Srpskoj, gdje je izbalansiran.

Prema njenim riječima, Zakon o radu u Srpskoj veoma je sličan radnom zakonodavstvu Srbije.

“Mi smo za razliku od FBiH zadržali plaćanje minulog rada, zatim imamo pravo na regres, ugovori na određeno vrijeme su kod nas 24 mjeseca, a u FBiH 36 mjeseci, što našim radnicima daje mogućnost da prije dobiju ugovor na neodređeno vrijeme, a plaćena je i pauza”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je rano jutros Zakon o radu Republike Srpske.