Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica RS-a

Cvijanović: Program reformi ne liči na ANP, opozicija je malo nervozna

Бањалука – Народна скупштина Репуб

– Ne sviđa mi se ovakvo ponašanje u Narodnoj skupštini. Razumijem šta je parlamentarizam, ali postoje crvene linije koje se ne smiju preći jer moramo uvažavati građane. Ni prvobitna verzija dokumenta nije slična finalnoj i to je činjenica – navela je Cvijanović

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović istakla je večeras da Program reformi BiH “uopšte ne liči na Nacionalni godišnji program ANP”.

– Program reformi BiH nije temelj za bilo šta u budućnosti, što BiH već nije radila. Vjerujem da svi nisu imali priliku da pročitaju Program reformi i uporede ga sa ranijim dokumentima, a naša obaveza je da ne obmanjujemo građane – rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je istakla da dokument mora biti poslat u Brisel, ako želi da se pokaže da je situacija sada drugačija u odnosu na dokumente koji su ranije bili utvrđeni.

– Nema drugog mjesta gdje se može poslati. Ovaj dokument ima veze sa Rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Činjenica je da o neutralnosti, niti o članstvu u NATO nema saglasnosti na nivou BiH. Dokument je apsolutno neutralan i zato se kaže da se članstvo ne prejudicira, jer u okviru BiH nema zajedničkog stava o pitanju članstva u NATO – dodala je Cvijanović.

Ona je upitala opoziciju na osnovu čega zaključuju da je otvoren put BiH ka NATO.

– Ne sviđa mi se ovakvo ponašanje u Narodnoj skupštini. Razumijem šta je parlamentarizam, ali postoje crvene linije koje se ne smiju preći jer moramo uvažavati građane. Ni prvobitna verzija dokumenta nije slična finalnoj i to je činjenica – navela je Cvijanović.

Reagujući na tvrdnje poslanika PDP Jelene Trivić koja je rekla da je narod obmanjen, Cvijanovićeva tvrdi da je opozicija nervozna, jer je formiran Savjet ministara i niko od vladajuće većine nije slagao narod.

– U Narodnoj skupštini Republike Srpske ne može se mahati NATO zastavama, niti bilo kojim drugim. Ako tražite poštovanje za sebe, morate ga pokazati drugima – rekla je Cvijanović.

Ona je rekla da ne želi da polemiše sa poslanikom PDP-a Draškom Stanivukovićem koji svojim ponašanjem krši skupštinski poslovnik.

Stanivuković tvrdi da je Program refomi BiH koji je dostavljen poslanicima “lažan” i da će sve biti dostavljeno tužilaštvu.

Poslanik SDS Nebojša Vukanović kaže da je poslanicima dostavljen “lažni dokument o kojem opozicija ne želi da raspravlja”.