vašington

Cvijanović razgovarala sa Palmerom o političkoj i ekonomskoj situaciju u BiH

cvijanovic – palmer

Na sastanku je razgovarano i o bezbjednosnim izazovima u regionu zapadnog Balkana, te istaknuto da je i o ovom pitanju potrebna koordinacija nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom, a razmijenili su mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciju u RS i BiH, kao i o unapređenju saradnje tog bh. entiteta i SAD-a na, kako je saopšteno, svim poljima.

Cvijanović je izrazila opredjeljenost institucija RS za očuvanje mira i političke stabilnosti u BiH i regionu, kao najvažnijih preduslova za ekonomski razvoj, poboljšanje poslovnog ambijenta i životnog standarda svih građana, navodi se u saopštenju iz Kabineta entitetske predsjednice.

Istakla je da je Dejtonski sporazum i uvažavanje ustavne strukture BiH, koja podrazumijeva punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda, dobar okvir za funkcionisanje, razvoj i napredak BiH.

Na sastanku je razgovarano i o bezbjednosnim izazovima u regionu zapadnog Balkana, te istaknuto da je i o ovom pitanju potrebna koordinacija nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH.

Sagovornici su konstatovali da je “mali Šengen” pozitivna inicijativa za cijeli region, a Cvijanović je istakla da su institucije RS već podržale ovu inicijativu koja za cilj ima unapređenje regionalnog ekonomskog prostora.

-U okviru zvanične posjete SAD-u, Cvijanović će danas u Pentagonu posjetiti Nacionalnu gardu države Merilend – navodi se u saopštenju.