Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Referendum nije usmjeren protiv bilo koga

ZELJKA CVIJANOVIC NOVA

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović kazala je danas u Sarajevu da će referendum u tom entitetu, kada će se građani izjasniti žele li da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, biti održan 25. septembra. S obzirom na ono što radi republička i lokalne komisije u održavanje referenduma ne bi trebalo biti sumnje.

Na pitanje novinara da li se boji krivičnog progona jer u tom slučaju neće biti implementirana odluka Ustavnog suda BiH, Cvijanović je podsjetila da je odluku o provođenju referenduma donijela Narodna skupština Republike Srpske i za nju su glasali svi poslanički klubovi svih stranaka sa sjedištem u RS-u.

Stoga, ističe, nekoliko desetaka poslanika stalo je iza takve odluke, pitajući da li to znači da kada se izražava svoja volja trebaju da se hapse narodni poslanici, ministri, državni službenici, piloti, vojnici, policajci, veterani rata, poljoprivrednici…

– Da li je to obrazac koji trebamo pratiti u ovoj zemlji? S druge strane, pravni stručnjaci su rekli da nema takve odgovornosti u odnosu na ono što spada u domen političkih odluka. Referendum nije usmjeren protiv bilo koga. EU je zasnovana na standardima koji se zovu izjašnjavanje građana putem referenduma – stav je Cvijanović.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podsjeća da EU referendum ne smatra potrebnim dodajući da se ta pitanja mogu prevazići i na neki drugi način, ali je najvažnije ostati fokusiran na važne stvari, a ne usmjeriti se na ta pitanja.

– Bio sam u BiH početkom devedesetih i znam kako je tada bilo, zato je vrlo važno ostati miran jer je dosta priče o novim sukobima. Takve priče i retorike treba odbaciti. Mi kao EU imamo povjerenje u ovaj region i smatramo da region zapadnog Balkana pripada u EU i to je osnovni cilj na njega treba ostati fokusiran – zaključio je Wigemark.