BiH

Predsjednica RS-a

Cvijanović: RS je uvijek bila i bit će bolji dio BiH

30/09/2019

Ona je istakla da je RS uvijek bila organizovanija, jednostavnija i svjesnija sebe od FBiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Modriči da je RS-a uvijek bila i bit će bolji dio BiH, uprkos činjenici da je od završetka ratnih sukoba postojala diskriminacija međunarodne zajednice prema RS-u za razliku od Federacije BiH /FBiH/.

“Podsjetit ću vas na period nakon rata, kada je kao vid kazne, Republika Srpska dobijala dva odsto donacija, a FBiH 98 odsto. Zatim, prilikom aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ FBiH je mogla da povuče sredstva kada ispuni uslove, ne čekajući RS. Poslije je bilo drugačije, odnosno kada RS ispuni uslove nije mogla da povuče novac zbog blokade iz FBiH”, rekla je Cvijanović novinarima.

Ona je istakla da je RS uvijek bila organizovanija, jednostavnija i svjesnija sebe od FBiH.

“Kod nas su uvijek bile jasnije stvari, a pogotovo ako pogledate posljednjih godinu dana. U ovom periodu se može vidjeti kako smo konstituisali vlast, odnosno došli do nove Vlade bez zastoja, na koji način izvršavamo obaveze i imamo stabilnu parlamentarnu većinu”, dodala je Cvijanović.

Ona je istakla da nisu tačne priče o višim platama u FBiH, socijalnim davanjima i penzijama.

“Način uspostavljanja penzionog sistama u RS i FBiH nije isti. Sjetićete se i preporuka MMF-a i Svjetske banke da FBiH mora da usvoji bodovni sistem i sve što postoji u RS da bi situacija bila realnije prikazana i tako isplaćivane penzije. Oni imaju oko 82 odsto penzionera koji primaju penziju od 340 do 350 KM i ta gradacija je sasvim drugačija u odnosu na našu”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se u FBiH u penziju moglo ići sa 20 godina radnog staža, a u RS-u sa 15, što utiče na obračun penzije.

Cvijanović navodi da je, kada je riječ o poslovnoj inicijativi, Republika Srpska jednostavnije uređena i zato je lakše započeti određene djelatnosti.

“Kada je riječ o poslovnoj inicijativi, Republika Srpska je jednostavnije uređena i zato je lakše započeti određene djelatnosti. Troškovi poslovanja su niži i sada FBiH uvodi određene mjere kada je riječ o zbirnoj stopi doprinosa. Mislim da treba da postoji konkurencija RS i FBiH na zdrav način, ali da nema potrebe da stalno mi budemo potcjenjivani, jer smo organizovaniji, jednostavniji i svjesniji sebe od FBiH”, zaključila je Cvijanović.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.