Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Sporazum o klirinškom dugu iza 8. januara

cvijanovic

Željka Cvijanović, premijerka bh. entiteta Republika Srpska, izjavila je danas da će nakon 8. januara biti potpisan sporazum između Ministarstva finansija BiH i Ruske Federacije o izmirenju klirinškog duga, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njenim riječima, nakon toga slijedi ratifikacija sporazuma u okviru institucija BiH, a RS će između ostalog sredstva iz ovog izvora usmjeriti na isplatu podsticaja za poljoprivrednike za 2016. godinu.

Odgovarajući na pitanja novinara u Narodnoj skupštini RS istakla je da je Prijedlogom budžeta za 2017. godinu predviđeno da se za poljoprivredu izdvoji 60 miliona, a da li će se ovaj iznos povećati na 80 miliona zavisi od rasprave u parlamentu RS i amandmana koji će biti usvojeni uz Prijedlog budžeta RS.

Komentarišući proteste sindikata budžetskih korisnika, izjavila je da “bilo protesta ili ne, sindikat i Vlada RS moraju sarađivati”.

Također, ocijenila je da je Vlada RS set zakona o platama pripremala na “principu solidranosti”.

“Obračun koji smo prvobitno ponudili sindikatu je bio bolji od ovoga. Očekivala sam partnerstvo i da se to prepozna jer je, pored korekcije minulog rada, podrazumijevalo i neke druge prihode koji bi opet bili stavljeni na raspolaganje radnicima”, istakla je ona.

Govoreći o željama za 2017. godinu između ostalog rekla je da želi da vidi da saradnja između dva entiteta raste u okviru BiH, i da rješenja koja zajedno kreiraju donose dobrobit građanima.