Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovirano 25 doktora nauka Univerziteta u Sarajevu

promocija – doktori nauka

Dvadeset i pet doktora tehničkih, ekonomskih, političkih, historijskih, psiholoških, filozofskih, socioloških, hemijskih, metematičkih i kompjuterskih nauka i doktora muzičkih umjetnosti promovirano je danas na svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Na čast doktora tehničkih nauka – oblast arhitektura i urbanizam promoviran je Vedad Islambegović, na čast doktora ekonomskih nauka oblast menadžment: Mirna Pajević, Ranko Markuš, Amra Rizvić, Lejla Turulja, Admir Bešlaga, Sead Bašić i Ljiljan Veselinović, na čast doktora tehničkih nauka – oblast automatika i elektronika: Dinko Osmanković i Emir Sokić, na čast doktora političkih nauka Ermin Kuka, a na čast doktora historijskih nauka Almir Marić i Amir Duranović.

Također, na čast doktora psiholoških nauka promovirana je Amela Dautbegović, na čast doktora filozofskih nauka Kenan Šljivo i Zora Hesova, na čast doktora socioloških nauka Abdulgafar Velić i Adnan Fočo, na čast doktora muzičkih umjetnosti – oblast klavir Milan Lucić, na čast doktora muzičkih umjetnosti – oblast kompozicija Dino Rešidbegović, na čast doktora hemijskih nauka Saida Ibragić i Mirsada Salihović, na čast doktora matematičkih nauka Hermina Alajbegović i Vahidin Hadžiabdić, te na čast doktora kompjuterskih nauka Adis Alihodžić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj istakao je da njih 25 koji su akademski stepen stekli kroz strukturirani doktorski studij trećeg ciklusa predstavljaju snagu Univerziteta.

Istakao je da obrazovanje ne prestaje završetkom doktorskih studija, već da je ono moralna obaveza jer samo kroz kontinuirano obrazovanje možemo dati doprinos društvu znanja i cjelokupnom čovječanstvu.

Škrijelj je naveo da su pred Univerzitetom u Sarajevu u narednom periodu brojne aktivnosti, poput zapošljavanja 200 asistenata – najuspješnijih studenata UNSA, akreditacije studijskih programa, adekvatnog smještaja organizacionih jedinica, izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti, izgradnje Biblioteke UNSA, uređenja Kampusa i drugih.

Današnja svečanost održana je u sklopu obilježavanja 67. godišnjice Univerziteta u Sarajevu.