Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica RS

Cvijanović: Visoki predstavnik je prevaziđena kategorija

cvijanovic (1)

Napomenula je i da su upravo zbog takvog mehanizma, gdje može da se blokira određena stvar, sve ove godine zaobilažena imenovanja na propisani način

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da visoki predstavnik, koji je prevaziđena kategorija, i OHR umanjuju kapacitet EU da se u BiH nametne kao istinski partner sa kojim treba da se pregovara i dogovara.

Predsjednica bh. entiteta je istakla da je i te kako došlo vrijeme da u BiH bude ugašen OHR, a da sagovornik postane EU.

Ona smatra da je o visokom predstavniku, koji prema njenom mišljenju nije potreban BiH, dobro raspravljati na način da li je potreban ili nije, a ne sa aspekta novih imenovanja.

Cvijanović je rekla da bi na večerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN trebalo raspravljati o tome da se imenovanje visokog predstavnika vrati u okvire i procedure, te navela da je, osim prvog imenovanja visokog predstavnika, sve ostalo bilo pogrešno – bez onoga što je propisao Dejtonski mirovni sporazum.

Napomenula je i da su upravo zbog takvog mehanizma, gdje može da se blokira određena stvar, sve ove godine zaobilažena imenovanja na propisani način.

Prema njenim riječima, to bi mogla da bude slobodna sfera u kojoj slobodni strijelci u okviru određenog Savjeta za sprovođenje mira daju svoje mišljenje i predlažu nekoga.

– Svjesna sam da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali i da je prevaziđena kategorija i da bismo unutrašnjim dijalogom trebali da umrtvimo tu poziciju u potpunosti, a ako već postoji negdje napisana da znamo da je ona zaista ograničena i svedena na minimum ili dovedena do brisanja. Ali, da nam je potrebna – nije nam potrebna – naglasila je predsjednica RS-a.

Dodala je da je razočarana kada čuje predstavnike EU da kažu da još nije došlo vrijeme za gašenje OHR-a.

– Poseban problem je da iz BiH nema nikakve saglasnosti po pitanju ovih, a i mnogih drugih pitanja i da ovdje imamo slobodne strijelce koji izlaze samostalno i iznose određene tobože stavove institucija, a to su lična ili partijska mišljenja. Kao što smo imali često priliku da vidimo postupanje ministarka vanjskih poslova Bisere Turković i mnogih drugih koji daju sebi za pravo da pišu pisma ili iznose stavove ili šalju izvještaje, a da iza toga nije stala institucija koja je po Ustavu zadužena da se bavi spoljnom politikom, a to je Predsjedništvo BiH – rekla je Cvijanović.