BiH

savjetnik potvrdio

Cvijanović zatražila ukidanje Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH

08/02/2023

Prema njegovim riječima, to što je saopćenje naknadno preimenovano u kabinetsko, i dalje ne znači da pravo saopćavanja nakon sjednice Predsjedništva pripada bilo kojem kabinetu pojedinačno

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je inicijativu za ukidanje Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, rekao je Srni savjetnik predsjedavajuće Predsjedništva BiH Saša Aulić.

– Bez prethodnog usaglašavanja nije moguće da bilo koji član Predsjedništva iznosi stavove niti informacije u ime institucije Predsjedništva, što je pokušao Denis Bećirović, uzrupirajući nadležnost u namjeri da na temi odbrane prikupi jeftini politički poen – tvrdi Aulić.

Prema njegovim riječima, to što je saopćenje naknadno preimenovano u kabinetsko, i dalje ne znači da pravo saopćavanja nakon sjednice Predsjedništva pripada bilo kojem kabinetu pojedinačno.

– S obzirom na skandalozno ponašanje Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva, srpski član i predsjedavajuća je uputila inicijativu za ukidanje Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH čiji bi dosadašnji radnici, s ciljem zaštite njihovih prava, bili raspoređeni na druga radna mjesta u okviru iste institucije – rekao je Aulić.

On je ustvrdio da je bošnjački član Predsjedništva grubo prekršio dosadašnju praksu, po kojoj se saopćenja sa sjednica Predsjedništva i zajedničkih sastanaka usklađuju tri kabineta.

– Ukoliko ova inicijativa ne bude prihvaćena, to znači da će ubuduće tri kabineta slati tri saopćenja sa istog sastanka ili sjednice – rekao je Aulić.

On je naglasio da je BiH zemlja koja počiva na temelju konsenzusa i dogovora, a ne na uzurpaciji prava i kršenju procedura, što je praksa koja bi morala važiti i u Predsjedništvu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.