BiH

10 članova

I iz Brčkog krenula ekipa spasilaca za Tursku i Siriju

08/02/2023

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić napomenuo je da se radi o samoodrživoj ekipi spasitelja

Spasilačka ekipa, sačinjena od ukupno 10 pripadnika Odsjeka civilne zaštite Odjeljenja za javnu sigurnost i Crvenog krsta Brčko distrikta BiH, večeras je krenula u misiju pružanja pomoći područjima koja su pogođenim zemljotresom na jugu Turske i Sirije.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na sjednici donijela odluku o izdvajanju novčane pomoći iz sredstava rezervi u iznosu od 50.000 KM koja će se posredstvom Crvenog krsta Brčko distrikta distribuirati i staviti na raspolaganje područjima pogođenim potresom, navodi se u saopćenju Vlade Brčko distrikta.

“Drugi vid u pružanju urgentne pomoći ogleda se u činjenici da će naših 10 spasilaca iz Brčkog biti dio kontingenta civilnih zaštita koje idu iz Bosne i Hercegovine”, kazao je na ispraćaju gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

On je podsjetio na veliku podršku spasilačke ekipe iz Turske koju je Distrikt dobio tokom poplava koje su pogodile ovo područje tokom 2014. godine, dodavši kako je odlazak brčanskih spasitelja u Tursku vid uzajamne podrške, kao i civilizacijska obaveza.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić napomenuo je da se radi o samoodrživoj ekipi spasitelja.

“Tim koji šaljemo je samoodrživ, to znači da su opremljeni šatorima, grijalicama, agregatima, medicinskom opremom, te materijalima za potrebe spašavanja ljudi iz ruševina“ izjavio je Bratić.

“Mi smo ekipa od 10 spasitelja i svi smo obučeni za pronalaženje, potragu i spašavanje unesrećenih iz ruševina. Planirano je da na tom području ostanemo deset dana i zasigurno ćemo dati sve od sebe“ istaknuo je Slaviša Lazendić, vođa tima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.