Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica RS za BHRT

Cvijanović: Želim da BiH uspije, ali ovo nije recept za uspjeh

cvijanovic bhrt

Ne možete vi na silu napraviti državu, poručila je Cvijanović

– Mislim da smo danas tamo gdje je malo ko vjerovao prije 25 godina da ćemo biti, kazala je za BHRT predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ja bih rekla razočaravajući nizak nivo međusobnog razumijevanja, razočaravajući nivo prave istinske saradnje, partnerstva i razmjene mišljenja i to je ono gdje se mi danas nalazimo, istakla je ona.

– Apetiti nekih su bili preveliki i htjeli su preskočiti fazu izgradnje povjerenja. Mi smo imali malo više elementa koji su nas sputavali, jedan od njih je “intervencionistički”. To je međunarodna zajednica. Slušam neke koji govore kako su nekada međunarodni predstavnici ovdje “skidali glave”, i smjenivali političare i kao to je bilo vrijeme napretka BiH. Stvarno ne znam šta da kažem, takve stvari slušam od nekih ljudi.

Ne možete vi na silu napraviti državu, istakla je Cvijanović u razgovoru za BHRT, te dodala:

– To mora biti prirodan proces i to je proces koji je izostao zbog apetita političkog Sarajeva i međunarodnih faktora koji su to podržavali. I onda ti kažu da ne želiš napredak BiH. Ja želim napredak BiH ali da svako ima sluha za svakoga, da niko nikome ne otima ništa. Da mi u našim nadležnostima svako ide u svom smjeru. Gdje smo danas nakon 25 godina poslije, u miru, hvala Bogu i to je ono što je stvarno. Ja želim da BiH uspije, ali sam sigurna da ovo nije recept za uspjeh. Recept je prirodno da se krećemo. Da budemo prijatelji, ako ne možemo biti prijatelji možemo biti partnerfi. Dejtonski sporazum je tu kao ugovor i temelj i to je to, kazala je, između, ostalog Cvijanović.

Ona je kazala i da je zadovoljna rezultatima izbora, osim, naravno, u Banjoj Luci.

Za Draška Stanivukovića, novoizabranog gradonačelnika Banje Luke, kazala je da je nesposoban i nekompetentan za tu funkciju.

– Za bilo koju poziciju na političkom terenu može da se kandiduje bilo koji građanin i kako to procijene političke partije. Ja u ovom momentu ne bih govorila ni o kandidaturi ljudi koji dolaze iz vladajućeg bloka a kamoli šta će uraditi opozicija niti me to interesuje.

Mi i dalje ocjenjujemo da je Stanivuković nekopententan i nesposoban u tom kontekstu šta bi jedan političar, gradonačelnik trebao uraditi. Ja mu želim da pokazuje to. On treba dokazati građanima kakav je i da je naše uvjerenje bilo pogrešno, rekla je Cvijanović.

Kompletan intervju Cvijanović za BHRT pogledajte u priloženom videu.