Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak o Dejtonu

Pompeov zamjenik pozvao Predsjedništvo BiH da ispuni obećanje kod donošenja odluka

predsjednistvo bih 2

Zamjenik državnog sekretara Stephen E. Biegun danas je održao virtuelni sastanak sa tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem

Zamjenik sekretara i članovi Predsjedništva su se tom prilikom osvrnuli na dvadeset petu godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma, potpisanog u Vazduhoplovnoj bazi Wright-Patterson u gradu Daytonu, u saveznoj državi Ohio, čime je okončan razarajući ratni sukob u Bosni i Hercegovine.

A. Dučić

 

Zamjenik sekretara i članovi Predsjedništva također su razgovarali o saradnji na osiguranju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, istakavši da su Sjedinjene Države, od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, obezbijedile dvije milijarde dolara pomoći za Bosnu i Hercegovinu, uključujući i iznos od preko 4 miliona američkih dolara pomoći za borbu protiv COVID-19.

Zamjenik sekretara pozvao je Predsjedništvo da u potpunosti ispuni obećanje mira donošenjem odluka o reformama u vlasti koje su neophodne kako bi se omogućio proces evroatlantske integracije za Bosnu i Hercegovinu. Napomenuo je da Sjedinjene Američke Države duboko cijene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, podržavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, te nastavljaju biti pouzdan partner posvećen ostvarenju zajedničkog cilja – demokratske, inkluzivne i prosperitetne Bosne i Hercegovine koja je na putu ka potpunoj evroatlantskoj integraciji. U konačnici, zamjenik sekretara i članovi Predsjedništva složili su se da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju trajnu stabilnost, efikasnu vlast i odgovorne lidere koji zajedno rade kako bi svi imali podjednake šanse u sferi ekonomije.