BiH

predsjednica rs

Cvijanovićeva kaže da je zdravstveni sistem RS spremno dočekao koronavirus

06/04/2020

"Ne možemo da budemo nezadovoljni onim što imamo ovdje, znajući koliko smo mi mali i šta imamo", konstatovala je Cvijanovićeva

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se epidemiološka situacija u RS neprekidno prati, te da je zadovoljna mjerama koje su preduzete za prevenciju epidemije virusa korona i činjenicom da je i dalje prisutan linearni rast kada je riječ o broju oboljelih.

“Naša strategija preventivnih mjera promijenila se nekoliko puta zato što je to živa stvar. Na početku su svi dobili nalog da se testiraju lica sa simptomima, kao što je to bilo i u drugim zemljama, a sada smo već prešli na masovnije testiranje”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala i da je karantinski sistem prilagođavan datoj situaciji, te da su napravljeni lokalni karantini, kao i karantin u Studentskom centru u Banjaluci za lica koja su pozitivna, ali nemaju simptome.

“To su stvari koje mijenjate u skladu sa analizom situacije, te smo tako sada uveli i zabranu međuopštinskog kretanja za vrijeme vikenda”, podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je za ATV istakla da je cilj tih mjera da se zadrži linearni rast, da se ne dogodi ekspanzija, odnosno pojava velikog broja zaraženih i bolesnih u kratkom vremenskom roku, kojima je potrebna zdravstvena njega.

“Trka za respiratorima je globalna, ali ni to nije garancija da će sve biti kako treba, ali jeste da imate veće šanse da pomognete nekome ko je teško obolio”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica RS je istakla da mjere daju rezultate, jer većina građana postupa savjesno i odgovorno u ovoj situaciji, prihvatajući restriktivne mjere kao novi način života, pomažu zdravstvenim i republičkim institucijama, ali i sebi i svojim porodicama.

“Sve ovo će potrajati još neko izvjesno vrijeme i moraćemo da se i dalje pridržavamo tih pravila. Zaista čestitam našim građanima na odgovornosti”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je zdravstveni sistem Republike Srpske spremno dočekao epidemiju virusom korona jer su pripreme počele na vrijeme, prije nego što se pojavio prvi zaraženi.

“Bili smo među prvima u regionu koji smo preduzimali veoma oštre mjere, a u isto vrijeme smo pravili novu organizaciju, plan rada, osmišljavali kako doći do novih kapaciteta, te kako u kratkom vremenskom roku da se osposobi 400 novih kreveta kao što je slučaj u objektu bivše Hirurgije u Banjaluci”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo načinom na koji je zdravstveni sistem reagovao na krizu s obzirom na to da su zemlje koje su mnogo razvijenije od Republike Srpske pokazale da imaju problema i da nemaju dovoljno potrebne medicinske opreme.

“U zemljama koje su u našoj percepciji super razvijene, gdje stvari funkcionišu savršeno i svega ima dovoljno na kraju se pokaže da, ipak, nema. Ako se bune medicinari u zapadnim zemljama da nemaju maske, rukavice i zaštitna odijela a upućeni su da rade sa zaraženima onda je to alarmantno. Ako se saopštavaju ogromni brojevi i kaže da su zdravstveni sistemi tih zemalja u kolapsu, onda se vidi da se dešava nešto što je i te savršene poremetilo. Zato ne možemo da budemo nezadovoljni onim što imamo ovdje, znajući koliko smo mi mali i šta imamo”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je čestitala zdravstvenim radnicima, ali i menadžerima zdravstvenih institucija na uloženom trudu i požrtvovanosti da bi se ljudi bolje organizovali i iskoristili resursi zdravstvenog sistema, dodavši da će se naći načini da se tim ljudima dodatno izrazi zahvalnost jer su oni ti koji iznose bitku.

“Za to će doći vrijeme, a sada moramo, prvo u zdravstvu, a i generalno u okviru finansijske i ekonomske situacije održati sistem stabilnim i ima mnogo načina da to i uradimo”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će u cijelom svijetu doći do zaduživanja i da se stvari ne mogu sanirati bez zaduživanja.

“Najavili smo formiranje fonda za podršku privredi, koji će se puniti iz domaćih izvora, ali i iz međunarodnih finansijskih izvora, pravimo određene aranžmane. Vlada Srpske zajedno sa federalnom Vladom pregovara o aranžmanu sa MMF-om, a biće toga i sa drugim organizacijama tog tipa. Ne možete sanirati određene stvari ako se i ne zadužite”, rekla je Cvijanovićeva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.