Boris Johnson

Britanski premijer zbog koronavirusa prebačen na intenzivnu njegu

boris-johnson

Johnson je prije mjesec dana, na konferenciji za medije 3. marta, kazao da se “rukovao sa svima” i pozvao druge da to isto čine

Britanski premijer, Boris Johnson, prebačen je na intenzivnu njegu zbog koronavirusa.

Informaciju prenose britanski mediji kojima je vijest potvrdio Johnsonov ured.

Britanski premijer završio je u bolnici jučer.

Johnson je u bolnicu primljen iz preventivnih razloga. Doktori su odlučili da mora doći na testiranja budući da već deset dana ima simptome koronavirusa, uključujući temperaturu, koji ne popuštaju. Glasnogovornik Downing Streeta rekao je da će Johnson i dalje biti na čelu vlade te da će redovno komunicirati sa svojim saradnicima.

U bolnici je, po prvom planu trebao ostati preko noći, a još danas je iz vlade javljeno kako će vladu voditi iz bolnice.

Vijest je stigla dan nakon što je Johnsonova trudna zaručnica Carrie Symonds objavila da također ima simptome koronavirusa.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock, koji je i sam bio pozitivan na koronavirus, ali se oporavio, rekao je da je Johnson “OK”.

Johnson je prije odlaska u bolnicu bio u samoizolaciji u stanu iznad ureda premijera.

Glasnogovornik još danas opovrgavao navode o pogoršanju stanja

Johnsonov glasnogovornik još je danas opovrgavao pisanje Timea da premijer dobija tretman kisikom.

Nije htio odgovoriti ni ima li Johnson upalu pluća.

Johnson je 28. marta objavio da boluje od koronavirusa. Učinio je to putem Twittera. Tako je postao prvi šef neke države koji boluje od ove bolesti.

Rekao je tada da je u samoizolaciji, ali da nastavlja voditi vladu.

“Zahvaljujući čarobnjaštvu tehnologije, mogu nastaviti komunicirati sa svojim timom“, istaknuo je tada Johnson.

Glasnogovornik britanske vlade kazao je kako je 55-godišnji Johnson dobio blage simptome taj četvrtak, dan nakon što je u donjem domu britanskog parlamenta odgovarao na pitanja zastupnika.

Johnson je prije mjesec dana, na konferenciji za medije 3. marta, kazao da se “rukovao sa svima” i pozvao druge da to isto čine.

“Rukovao sam se sa svima, bio sam neku večer u bolnici, bilo je tamo i nekoliko pacijenata s koronavirusom, rukovao sam se sa svima. Mislim da je bitno da se rukujemo, naučni dokazi… Perite ruke prije nego što se rukujete, naravno”, kazao je Johnson.