Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajuća predsjedništva bih

Cvijanovićeva se nakon preuzimanja nove funkcije obratila javnosti s Dodikom

cvijanovic – dodik – fena (1)
Foto: Fena

– Ovaj Sud i Tužilaštvo nećemo mnogo trpiti. Vratićemo ponovo na našu scenu referendum o Sudu i Tužilaštvu, kojeg se oni itekako boje i odlučiti onda kada ćemo to uraditi – kazao je Dodik

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, nakon što je danas preuzela dužnost u Sarajevu, na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu poručila je da je važno da se “obezbijedi stabilnost svim građanima RS-a i Federacije BiH, a to podrazumijeva da se deblokiraju mnogi projekti, koji su na čekanju godinama”.

– Potrebno je graditi dobre odnose sa zemljama okruženja, ali i zemljama centračne i istočne Evrope. Za svako rješenje je potrebno imati dijalog i dogovor. Također, potrebno je praviti partnerstva i prijateljstva koja će omogućiti da ovo teško vrijeme i na ekonomski način preživimo lakše, a isto tako da gradimo i produbljujemo već neko postojeće političko razumijevanje – konstatovala je Cvijanović.

Na inauguraciji u Predsjedništvu BiH vidjela je “priču o imaginacijama i željama, a ne ono što je ustavna kategorija”.

– Potenciram ono što jeste ustavna realnost. Ja sam legalista i želim da očuvam organsku vezu sa Republikom Srpskom, jer su me konačno tamo građani i izabrali. Želim da budemo subjekti svako u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i svako sa onim što mu je Ustav dao kao pravo – naglasila je Cvijanović.

Nakon provedenih Opštih izbora u BiH kaže da je Republika Srpska prva u BiH koja uspjeva da formira vlast.

– To je bio prvi korak kad je u pitanju konstituisanje Narodne skupštine RS. Po predviđenim rokovima idemo u daljnju proceduru što se tiče izbora delegata koji odlaze u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i onih delegata koji odlaze u Vijeće naroda. Za dvije do tri sedmice trebalo bi da imamo i novu Vladu RS i time pokazujemo sposobnost da održimo kontinuitet naših aktivnosti – kazala je Cvijanović.

Na preuzimanju dužnosti predsjedavajuće Predsjedništva BiH na pres-konferenciji čestitao joj je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je kazao da Republika Srpska nije protiv toga da se dogovori neki oblik suda i tužilaštva navodeći da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavnu osnovu, te da su nametnuti od strane visokih predstavnika.

– Ovaj Sud i Tužilaštvo nećemo mnogo trpiti. Vratićemo ponovo na našu scenu referendum o Sudu i Tužilaštvu, kojeg se oni itekako boje i odlučiti onda kada ćemo to uraditi – kazao je Dodik.

Dodao je da je namjera da se promijeni Ustav u Republici Srpskoj i da se taj Ustav uredi ‘sa najsavremenijim potrebama i potrebama današnje i buduće Republike Srpske’.

– Uradit ćemo mnogo stvari kojim ćemo poboljšati stanje. Već u decembru imat ćemo nove zakone vezano za klevetu i laž i pokušati uvesti više reda u taj nesređeni sistem kelevete, laži, podmetanja ogovaranja i vrijeđanja što smo gledali u posljednje vrijeme – naveo je Dodik.