Cvitanović: Hrvatsko zajedništvo alternativa dosadašnjim neuspješnim politikama

BiH

ilija cvitanovic

Predstavnici stranaka koje čine Koaliciju Hrvatsko zajedništvo sastale su se u srijedu u Mostaru da bi, nakon završetka formalnosti oko formiranja i predaje izbornih lista, Hrvatima u BiH predstavili koaliciju koja će, kako su istaknuli, hrvatskom narodu na narednim općim izborima ponuditi do sada najkvalitetniju mogućnost izbora.

Po riječima predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića, kandidati Hrvatskog zajedništva spremni su “ponuditi nacionalno odgovorniju, pošteniju i transparentniju politiku u predstavljanju hrvatskog naroda u BiH”.

– Ovdje je danas dvanaest političkih subjekata okupljenih s idejom da promijene loše predstavljanje Hrvata u BiH i da Hrvatima u BiH ponude mogućnost promjene politike koja 20 godina ne rješava ni nacionalne probleme, ni probleme hrvatskog čovjeka, ni probleme BiH – kazao je Cvitanović na konferenciji za novinare.

Ideja vodilja ove koalicije je poniznost u služenju vlastitom narodu i vlastitoj državi, dodao je Cvitanović.

Na današnjem sastanku, uz ostalo, dana je puna potpora kandidatkinji te koalicije za članicu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dijani Zelenika.

– To je najlegitimniji kandidat s najširom potporom za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i kao takva će biti izabrana 7. listopada 2018. godine – ustvrdio je Cvitanović.

Govoreći o političkim pitanjima koja tište BiH, predsjednik HDZ-a 1990 dotaknuo se sutrašnje sjednice Doma naroda FBiH, kazavši kako će na toj sjednici pet najvećih političkih stranaka s političkim sjedištem u Sarajevu ponovo poslati poruku Hrvatima u BiH “da većina svojim rukama može pokazati nadmoć nad manjinom” i da će “još jednom pokušati rušiti ustavne temelje BiH”.

– Nije dobro to što rade, što će na silu izglasovati zakon o izbornim jedinicama, što derogiraju državu BiH u koju se najviše kunu i to neće proći – ocijenio je Cvitanović.

Poručio je kako BiH može opstati i živjeti jedino kao zemlja ravnopravnih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka i svih njenih građana koji se identificiraju na način koji je njima najprihvatljiviji.

– Poruka s današnjeg sastanka hrvatskom narodu u BiH je da smo zatomili sve međusobne razlike i dogovorili se o zajedničkom nastupu na izborima da ponudimo narodu mogućnost da bira želi li nastavak politike koja 20 godina u dogovoru s politikama bošnjačkog i srpskog naroda drži zarobljene i hrvatski narod i sve ostale narode u BiH ili želi potpunu promjenu političkog smjera. Ja jamčim da ljudi okupljeni u ovoj koaliciji nude takvu politiku u predstavljanju Hrvata u BiH – poručio je Cvitanović.

Hrvatsko zajedništvo će, dodao je, biti na prvoj crti obrane svakog nacionalnog interesa u BiH, ali ono će inzistirati i težiti kompromisu s ostalim narodima “jer ovo je zemlja u kojoj bez dogovora nema opstanka, u kojoj bez uvažavanja nema rješavanja nacionalnih pitanja”.