Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pacijenti čekaju pregled, ljekari uslove za rad

BiH

ljekari tuzla štrajk (1)

Nepoštivanje kolektivnih ugovora i usklađivanja koeficijenata za plate, manjak kadra, odlazak ljekara… Sve su ovo problemi koji muče zdravstvo Bosne i Hercegovine, a ovaj put kulminirali su u Sarajevu, gdje za ljekare i medicinske radnike novca nema. Tačnije, nema ga za sve, uprkos potpisanim ugovorima. Nezadovoljstvo, ali i loša organizacija pogađaju i pacijente, a uskoro – poručuju ljekari – neće imati ni ko da ih liječi, jer politika kalkuliše sa zdravljem ljudi.

Ukoliko u Kantonu Sarajevo imate gripu, a niste hitan slučaj, čekaćete danima da vas primi ljekar opšte prakse. Za specijalističke su preglede liste čekanja mnogo duže, baš kao i za dijagnostiku na koju se čeka mjesecima, javlja Radio Slobodna Evropa.

Sve su ovo zamjerke i iskustva pacijenata koji, ako nemaju alternativu, ovise o sistemu. Sarajka Emina jedna je od njih.

“Jako dugo se čeka na termine. Ja mogu umrijeti dok dođem na red. To je jako površno, dobijem neke lijekove od kojih me zaboli želudac i ne znam šta da radim. Pacijenti ispaštaju”, kaže.

Dobrila je do prije nekoliko godina bila s druge strane šaltera. Danas, kao korisnica medicinskih usluga, kritična je prema svojim kolegama.

“Morate se naručivati i kad dođete bez narudžbe hitni slučaj, oni se deru. Neće nas ko imati liječiti za kratko vrijeme, radila sam u Kliničkom centru i penziju zaradila”, komentariše Dobrila.

Preopterećeni zbog manjka kadra ljekari razumiju, kažu, i pacijente i njihove kritike. No, nije sve kažu crno-bijelo. U sivu zonu gurnula ih je vlast zbog koje najavljuju generalni štrajk, jer ne ispunjava ono što je dogovoreno. Vlasti KS potpisale su sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije kolektivni ugovor prema kojem će usklađivati koeficijente kvartalno, kako budu pristizala sredstva.

“Mi smo svaka tri mjeseca trebali imati pregovore sa Vladom KS i u tim pregovorima je trebalo dogovoriti procenat povećanja koeficijenata u zavisnosti od priliva sredstava u budžet zavoda zdravstvenog osiguranja KS”, pojašnjava predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Izet Hočko.

Sa sličnim problemima suočava se i Sindikat radnika u zdravstvu u koji je okupljeno medicinsko osoblje. Novca, kažu vlasti, nema za oba zahtjeva, mada su sa svima potpisali ugovore.

“Prema zahtjevima i jednih i drugih ukupna sredstva bi na godišnjem nivou bila potrebna od oko 13 miliona eura. A mi na godišnjem nivou imamo oko dva miliona i 200.000”, kaže ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj.

Ono što je dodatni problem jeste i što su ljekari u Sarajevu prilično razjedinjeni. Klinički centar vodi svoju politiku i tamo važe neka njihova pravila, a ko ih ne poštuje ili se zamjeri direktorici Sebiji Izetbegović, odlazi u druge institucije. Manjak je i neophodnih stručnjaka, a zdravstvena politika je loša.

Mahir Tokić ljekar je specijalista koji je već na pragu penzije. Razumije, kaže, frustraciju građana, ali građani ne znaju da su za to ljekari najmanje krivi.

“Ko će umjesto mene doći? Ja za tri mjeseca idem u penziju. Ko će zamijeniti to i kome ću na kraju ja ići da me liječi ako se oni budu ovako ponašali? Nas nema u tolikoj mjeri da mogu kazati doći će neko drugi. Mlađe generacije, da ih sada pošalju na specijalizaciju za pet godina tek dolaze. Šta ćemo raditi za tih pet godina? Kažu – smanjićemo liste čekanja. Gdje je kadar taj? Gdje su pedijatri koje oni misle da uvedu da rade 24 sata? Nemaju ih odakle dovesti. Nek se zamisle unazad dvadeset godina šta su radili”, kaže dr Tokić.

Standardi koji važe u razvijenim zemljama ne mogu se provoditi u BiH, gdje su ljudi prošli traume, ali i danas ih prolaze, kaže Tokić.

“Ne možete vi od jednog čovjeka tražiti da pregleda 50, 70 ljudi. Moramo se odrediti prema kvantitetu ili kvalitetu. Zna se šta kvantitet donosi, ništa. Mi ne radimo sa šarafima, mi radimo sa živim ljudima i svaki je poseban. Svako dođe sa svojim problemom, a danas vidite kakve su prilike. Ljude izbacuju s posla, maltretiraju, a oni dođu nama i traže da budemo rame za plakanje, a nas nema toliko da možemo to rame postavljati”, komentariše.

Paralelno, oglasi su puni poziva medicinskom kadru u kojima se nude poslovi u Njemačkoj, Austriji. Srednje medicinske škole pune su omladine koja upravo tome teži – otići iz zemlje i raditi gdje se taj posao cijeni. Zdravko Margeta, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u Domu zdravlja KS, svjestan je ovih prilika.

“Iz Hrvatske je otišlo 450 ljekara i Hrvatska može sada da usisa sve ljekare iz BiH i da ostanemo praktično bez zdravstvenih radnika. Oni su svjesni toga, ali oni kupuju vrijeme i odugovlače”, upozorava on.

Ukoliko se štrajk upozorenja ne shvati ozbiljno, u konačnici bi mogao prerasti u generalni štrajk. U tom slučaju, poput primjera iz Tuzle, sarajevski ljekari najavljuju masovne otkaze.