najavljene konsultacije

Da li će se produžiti zabrana izvoza ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta?

pelet – pixsell

Zajedničke konsultacije do kraja sedmice o ovom pitanju najavio je s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva trgovine Federacije BiH te predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac najavio je da će se do kraja sedmice konsultirati s više institucija o inicijativi Federalne vlade za produženje zabrane izvoza ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta te određenih šumskih drvnih sortimeneta.

Prema saopćenju resornog državnog ministarstva, Košarac je danas razgovarao s federalnim ministrom trgovine Zlatanom Vujanovićem na čiji prijedlog je Federalna vlada usvojila navedenu inicijativu, a tokom dana se konsultirao i s ministricom trgovine i turizma Republike Srpske Suzanom Gašić.

– Izuzetno je važno da u narednom periodu dođemo do zajedničkog rješenja u vezi sa ovim pitanjem. Moj stav je da prioritetno moramo obezbijediti dovoljne količine za domaću upotrebu, i to po cijenama koje su prihvatljive po domaćim kriterijumima – kazao je Košarac.

Zajedničke konsultacije do kraja sedmice o ovom pitanju najavio je s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva trgovine Federacije BiH te predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora.

Vlada Federacije BiH je inicirala produženje važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, a ministar Vujanović, s kojim je danas razgovarao Košarac, informirao je sagovornika o sadržaju same inicijative i zaključcima Federalne vlade.