Rok ističe 5. septembra

Da li će NSRS izaći iz ustavnog okvira, Dodik poručuje: Nismo naivni, bit će odbijeno (VIDEO)

Dodik-milorad

Dodik želi da razgovara sa, kako je rekao, nadležnima za ta pitanja, Federalnim parlamentom i predstavnicima druga dva naroda

Za mjesec ili dva. Tada bi, kaže član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, entitetski parlament mogao da razmotri njegovu inicijativu potaknutu neformiranjem vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Oružane snage, Indirektni porezi i Visoki sudski i tužilački savjet formirani su sporazumima čiji dio je RS, kaže Dodik, javlja BHRT.

Dodik želi da razgovara sa, kako je rekao, nadležnima za ta pitanja, Federalnim parlamentom i predstavnicima druga dva naroda.

“Mi tražimo dijalog i razgovor. I nismo naivni da ne znamo da će ovi iz Federacije muslimani to odbiti. Ali želimo da se vidi da oni ne žele da razgovaraju na tu temu”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Republiku Srpsku je u ovu situaciju uvela SNSD-ova politika pristanka na učlanjenje u NATO, kažu u najvećoj opozicionoj stranci.

Za SDS-ovog Miladina Stanića, put u NATO ili odlazak ključnih SNSD-ovih ljudi sa političke scene, dva su moguća rješenja. Ne vjeruje u Dodikovu inicijativu.

“Pokušava da uradi bilo šta da zadovolji javnost. Da obmane glasače. Ali evo ja tvrdim odgovorno , stisni petlju Mile pa dođi u skupštinu pa predloži samo jedno rješenje od tih što govoriš. Stisni petlju. Neće nikad pokušati to da uradi u parlamentu RS”, kaže Stanić.

Milorad Dodik je aspolutni gospodar Narodne skupštine, koja će donijeti odluku kakvu on želi. Pored ovog Aleksandar Trifunović, urednik Buke smatra Dodikovu inicijativu novom kupovinom vremena.

“Ovo je čisto neka vrsta opet političkih manevara da se dobije na nekom prostoru i da se objasni ljudima ako ih uopšte to zanima njegovim biračima zašto vlast BiH nije formirana i nema izgleda da će se to uskoro desiti”, riječi su Trifunovića.

Sporazum SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju Vijeća ministara ističe u četvrtak. Kočnica je i dalje nesporazum oko Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, koji članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović smatraju preduslovom za uspostavljanje vlasti.