Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik nsrs-a

Da li Dodik mijenja politiku: Stevandić potvrdio da je šef kancelarije OHR-a bio u NSRS-u

Foto: Fena

Stevandić je takođe odgovarajući na pitanje da li misli da predsjednik RS Milorad Dodik mijenja politički kurs nakon posljednjih američkih sankcija, rekao da je “politika RS uvijek odbrambena”

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić potvrdio je da je danas u zgradi ovog parlamenta bio šef kancelarije Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banjoj Luci Laslo Markus.

-Vidio sam ga, ali ja se nisam s njim sastao. Ne znam s kim je bio, nije mu zabranjen ulazak u prostorije NSRS – njegov je kratak komentar na pitanje novinara koji su primijetili da je Markus ušao u NSRS.

On je ponovio da je juče prije rasprave o Deklaraciji koja je potpisana u Beogradu, a usvojena u NSRS, dobio i pismo od “nelegalnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta”.

Da li Dodik mijenja politički kurs?

-Ja sam formalista, a Schmidt formalno nije visoki predstavnik – komentar je Stevandića.

Na pitanje da li može da potvrdi autentičnost dokumenta koji su objavili pojedini mediji kao dokument pripremljen za posebnu sjednicu NSRS “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima, prijedlog narodnih poslanika”, rekao je da bolje to pitanje postaviti šefu Kluba poslanika SNSD Igoru Žuniću koji će obrazložiti informaciju.

Stevandić je takođe odgovarajući na pitanje da li misli da predsjednik RS Milorad Dodik mijenja politički kurs nakon posljednjih američkih sankcija, rekao da je “politika RS uvijek odbrambena”.

-Ne mislim da se mijenja naša politika. Naša politika je uvijek odbrambena, branićemo uvijek institucije, imovinu, pravo RS da donosi vlastite propise i branićemo pravo da nas ne može ugrožavati nelegalni visoki predstavnik ili bilo koji ambasador koji nema pravo da odlučuje o unutrašnjim pitanjima u BiH – rekao je Stevandić.