Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Da li je Milorad Dodik jedini državni problem?

BiH

dodik1

Posljednjih dana prva i glavna tema u Bosni i Hercegovini je odluka institucija Republike Srpske da prekidaju suradnju sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Sudom i Tužiteljstvom BiH.

Dok u Republici Srpskoj vlast tvrdi kako se radi o protuustavnom djelovanju SIPA-e i Tužiteljstva BiH koji su u okviru akcije hapšenja osumnjičenih za ratne zločine vršili pretres prostorija MUP-a RS-a i Općine Novi Grad, iz Federacije, posebno iz Sarajeva može se čuti kako su potezi vlasti iz RS-a protuustavni i ravni državnom udaru, piše Dnevni list.

Dvije priče

Isto tako, u navodnom raskrinkavanju prave pozadine, imamo dvije priče.
Jedna je iz Federacije, ali i stranaka Saveza za promjene, da Dodik prekida suradnju sa državnim policijskim i pravosudnim institucijama zbog istraga koje se u Tužiteljstvu BiH vode protiv njega.

Spominje se istraga oko kredita u Pavlović banci preko koje je Dodik kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje vrijednu oko dva miliona eura. Navodno se istražuje i famozna afera “kilogram zlata” koju je u javnost lansirao SDS-ovac Gordan Milinić, bivši ambasador BiH i šef predstavništva RS-a u Moskvi tvrdeći kako je Dodik od jednog ruskog oligarha uzeo na dar kilogram zlata.

Iz Republike Srpske u isto vrijeme puštaju se ”ekskluzivne informacije” o planu rušenja predsjednika Milorada Dodika i vlasti u ovom entitetu koji su osmislili stranci, a treba ga provesti opozicija.

”Jedan od bitnih pravaca Plana za rušenje vlasti u Republici Srpskoj, koji su sačinili stranci a koga opozicija treba da se pridržava, jeste povećan nivo optužbi i kriminalizacija MUP-a Srpske i RTRS-a”, navodi portal “Iskra” u vlasništvu Andrićgrada i Emira Kusturice.

“To je od presudne važnosti za proljeće 2016. i za mogućnost protestnih okupljanja, jer će najvažniji segmenti biti mediji i sigurnost. Ako MUP Srpske bude optužen da štiti kriminalce zbog političkog utjecaja, dobro osmišljenom i upornom kampanjom protiv MUP-a – građani RS-a neće imati respekta. Slično treba da se radi sa RTRS koja mora da bude stalno pod pritiskom i to mnogo jače nego ranije jer je njen utjecaj bio dosta podcijenjen”, navodno je dio Plana za rušenje vlasti u Republici Srpskoj koji je u posjedu portala “Iskra”.

Montirani procesi

I dok najnovija “opasna” predstava traje, postaje više nego jasno i to kako je za glavne političke aktere na državnom nivou, posljednjih mjeseci Dodik koji nije koalicioni partner – jedini problem u BiH. Tako postaje i zajednički neprijatelj, a kao takav i jedina meta.

U Federaciji više nema političkih neprijatelja. Svi su u ljubavi i svi “guraju u ista kola”- provode famoznu reformsku agendu i rade na napretku BiH na evropskom putu.

U isto vrijeme, državne pravosudne institucije se počinju interesirati za Dodikove afere.

S druge strane predsjednik SDA i član Predsjedništva Bakir Izetbegović koji je do jučer branio pravosuđe BiH od Dodikovih napada i naglašavao njihovu nezavisnost bacio je svojom izjavom jedno novo svjetlo na cijelu situaciju.

Izetbegović je prije nekoliko dana izjavio kako su tužiteljstva u BiH neosnovano progonila političare i da vjeruje da je to slučaj i sa njegovim novim koalicijskim partnerom Fahrudinom Radončićem.

”Taj proces u Prištini opterećuje stvar i bojim se da nam truje te odnose bez potrebe. Imali smo niz procesa protiv političara. Sad, u Predsjedništvu su Dragan Čović, Mladen Ivanić, pa i Mirko Šarović, bili nepotrebno progonjeni. Potroši se vrijeme, sredstva, ugled ljudi, njihov porodični mir, a onda budu oslobođeni. Bojim se da ovaj put imamo sličnu stvar s gospodinom Radončićem”, rekao je Izetbegović.

Međunarodni tužitelj Andrew Hughes u optužnici protiv Nasera Keljmendija koja se odnosi na ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, je kao člana Keljmendijeve organizirane kriminalne skupine naveo i Fahrudina Radončića.

U isto vrijeme počinje se ponovno otvarati i priča o slučaju “Reket” u kojoj je vrh SDP-a na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom bio optuživan u koruptivnoj aferi.

“Drž’ te lopova”

Treba se prisjetiti i slučaja Čović koji je u više navrata, a najčešće kada je bio velika smetnja, završavao kao osumnjičeni, pa i iza rešetaka. U tri sudska postupka oslobođen je optužbi, jednom zbog zastare. U slučaju “Lijanovići”, Čović je 2006. osuđen na pet godina zatvora.

U tom predmetu Čović je bio optužen da je 2000. godine, kao ministar financija Federacije BiH, donio sporni akt kojim je kompanijama u vlasništvu obitelji Lijanović omogućio da izbjegnu plaćanje 1,8 miliona KM carinske takse na uvoz piletine. Mjesec dana je proveo i u pritvoru. Apelaciono vijeće Suda BiH potom je ukinulo presudu, te je vratilo Kantonalnom sudu Sarajevo. Taj sud 2012. oslobodio je Čovića.

U sjećanju je još svježe i spektakularno uhićenje 2013. godine, tadašnjeg predsjednika Federacije Živka Budimira. Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv Budimira i još šest osoba zbog nezakonitog pomilovanja, proveo je mjesec dana u pritvoru. Sud BiH se potom proglasio nenadležnim za ovaj slučaj i proslijedio ga nižem sudu.

Nakon svega navedenog može se izvući veliki broj zaključaka i pitanja o profesionalnosti, ali i sposobnosti pravosudnih institucija, ali i ponašanju predsjednika RS-a.

Dodik može biti sve, ali sigurno nije naivan da sjedi skrštenih ruku dok se politički protivnici ponašaju po staroj narodnoj ‘drž’ te lopova’. Na sceni je definitivno opasna predstava, a u igri je nekoliko scenarija. Čiju ćemo režiju na kraju gledati još je neizvjesno.

Dodik: Znamo ko stoji iza svega

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer da nije upoznat sa detaljima plana njegovog “rušenja” koji su objavili pojedini portali, ali da je na sceni ozbiljan plan usmjeren da se organizirano devastiraju institucije Srpske.

“Predsjednika u kontinuitetu napadaju, Vladu osporavaju, Narodnu skupštinu zaobilaze na važnim pitanjima, Radio-televiziju Republike Srpske u kontinuitetu osporavaju, Policija je bila mirna do slučaja u Bosanskom Novom. Čekali smo gdje će početi da osporavaju i policiju”, rekao je Dodik.

“U tome učestvuju neke strane ambasade u BiH, mi znamo koje, takozvani nevladin sektor – međunarodni i domaći i dio političkih snaga iz Republike Srpske”, izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, osporavanja mogu da budu legitimna, ako su politička, a na sve što je izvan zakona bit će reagirano.

Ratni zločini

Kada je u pitanju reakcija vlasti u RS-u, podsjetimo kako je Dodik pitanje referenduma o pravosuđu na nivou BiH pokrenuo nakon što je puštanja Nasera Orića na slobodu.

Pravosuđe BiH isto tako pustilo je prije nekoliko dana na slobodu i Sakiba Mahmuljina osumnjičenog za ratne zloćine nad Srbima, a samo dan nakon toga SIPA je izvela opsežnu akciju i uhitila petero Srba u Bosanskom Novom.